Сънародниците ни зад граница искат прозрачен избор на шеф на Агенцията за българите в чужбина

29d0495531d1fb0e1f738c0d8fec1a68/КРОСС/Българи в чужбина, обединени във Временни обществени съвети, възразиха срещу публичните конкурси и изслушвания на кандидатите за ръководители на Агенцията за българите в чужбина и държавните агенции в страната.

В писма до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева сънародниците ни зад граница изразяват своята тревога от факта, че остават броени дни до крайния срок, 20 януари т.г., за подаване на кандидатури за председател на Агенцията за българите в чужбина, а все още няма яснота около процедурата, по която ще протекат обявените изслушвания. Това, според тях, може да откаже много потенциални кандидати.

Настояваме процедурата да бъде изцяло публична, максимално прозрачна и с участие на гражданското общество. – пишат представителите на ВОС.

Сънародниците ни настояват да бъдат публикувани биографиите и концепциите за развитие на кандидатите преди тяхното публично изслушване, както и да бъде предвидена възможност неправителствените организации и граждани да поставят въпроси към кандидатите, на които кандидатите да отговарят по време на изслушването, а самото той да бъде излъчено онлайн по Интернет с възможност за конферентна връзка. В комисията, която ще изслушва кандидатите, да бъде предвидено експертното участие на живеещи извън страната българи, както и на специалисти и видни общественици в областта, които не са държавни служители, искат още от ВОС.

Българите, живеещи в чужбина, изразяват и своите опасения председателското място в ДАБЧ да не бъде политически изтъргувано. „За българите в чужбина е неприемлива и възможността, за която вече предупреждават някои медии, да се изтъргува председателското място в ДАБЧ, в замяна на подкрепа за правителството от определени политически сили” – посочват те.

„Настояваме предвиденият в Националната стратегия Съвет по прилагане на стратегията към вицепремиера, отговарящ за българите извън страната, т.е. към вас, да бъде сформиран възможно най-бързо. Този орган е предвидено да бъде сформиран с акт на Министерски съвет и да работи до избирането на Национален съвет на българите извън страната.” – пишат още сънародниците ни зад граница.

В писмото си до премиера Борисов те припомнят, че: „българите в чужбина все още са най-големите инвеститори в икономиката на България, а в същото време целият бюджет на ДАБЧ за 2015 г. е 644 000 лв. Това е число, значително по-малко дори само от сумата за наем на националния омбудсман, помещаващ се в частна сграда в София срещу над 980 000 лв. годишно.”

ВОС изразяват и своите разочарования от назначаването без конкурс или изслушване на председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). „Директно назначение от Министерски съвет без провеждане на каквато и да е обществена дискусия показва незачитане и погазва обществения интерес.” – смятат представителите на ВОС.

Писмата са подписани от представители на съветите във Франция, САЩ, Германия, Канада, Австралия, Гърция, Испания и Бразилия.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>