Съд в Русия забрани сайта на испанския хамон

хамонИспанският сайт jamonshop.es влезе в забранителния списък на “Роскомнадзор”, тъй като снимката и цената на хамона “заплашват конституционната уредба на Русия”. На любителите на забранения в Русия хамон (сурово-сушена испанска шунка) вече не се разрешава дори да му се любуват в интернет, съобщава “Новые известия”.

От 15 ноември миналата година адресът www.jamonshop.es е вписан в регистъра на забранената информация на основание решение на Уляновския районен съд на Уляновска област по дело № 2а-685/2016. Това стана известно случайно от новогодишното писмо на испанския доставчик на хамон до един от руските потребители, който има акаунт в блог – платформата “Живой журнал” http://nl.livejournal.com/1353255.html с потребителско име nl.

И действително, с решението на Уляновския районен съд (с председател Елмира Рахимзяновна Касимова) руснаците вече са предпазени от хамона, защитени и от информацията за него – “…с цел защита на основите на конституционната уредба, нравствеността, здравето, правата и законовите интереси на други лица, гарантиране отбраната на страна и сигурността на държавата”.

С една дума, възможността на предпазване от информация е предвидена в чл. 9 на Федералния закон № 149-ФЗ. От текста на този член се възползвала прокуратурата на Уляновския район на Уляновска област в хода на проверката на интернет-ресурсите, откривайки, че руснаците прекалено често влизат в сайта на хамона, а някои даже си го купуват през интернет-магазина, който продава и сирене. По иска на районния прокурор съдът закрива щанда, а “Роскомнадзор” вкарва адреса www.jamonshop.es в черния списък със забранената информация.

Това обаче не е краят на историята. Както пише nl, испанският доставчик на хамон е разпратил на своите руски клиенти подробни инструкции как да се заобиколи забраната в името на любимия деликатес или да се изтеглят специални безплатни програми от Google Play Store, които позволяват да се влиза в този сайт от “всяка точка на планетата”.

Това, разбира се, е провокация, коментира “Новые известия”. Повечето наши хора са патриоти и няма да поддадат.

Определени любители на хамона обаче не се отличават с послушание пред закона и емоционално пишат в социалните мрежи, че е глупаво и безсмислено да се воюва с храната.

“Може да се обявява война на достоен противник. Може да се сражаваш с несправедливостта и неграмотността. Може да се биеш за принципи, идеали и истината. Но, не със сиренето! И, не с орехите! (макар да става дума за месо – бел. ред.). Защото страна, в която хората се борят срещу хамона и която се опитва да защити тези хора от хамона, е обречена на нещастия, страдания, униние, разложение и мъчителна гибел”, цитира изданието възмущението на потребителя nl в блога му.

Неговото мнение обаче не е представително за руското общество. Резултати от изследване, проведено през ноември от “Левада -Център”, показа, че мнозинството руснаци смятат за необходимо въвеждането на цензура в интернет. Против ограниченията са само 25% от анкетираните. Едва 32% от руснаците са на мнение, че цензурата в интернет може да накърни граждански права и свободи, но 44% не са съгласни с такава оценка.

73% от руснаците смятат, че информацията в интернет е достоверна. В същото време 90% заявяват, че се доверяват в една или друга степен на информацията, разпространявана по руските телевизии.

Руски медии съобщиха, че за борбата със забраненото съдържание в интернет ще се създадат “казашки кибердружини”.
ДИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>