Съд в Мадрид отмени съществуващата забрана за отдаване на жилища под наем на туристи

zx450y250_2774833source-apСъд в Мадрид отмени съществуващата забрана за отдаване на жилища под наем на туристи за срок под пет дни, предаде “Ройтерс”. Решението е победа за “икономиката на споделянето”, която позволява на гостите на града да прекарат почивката си в домовете на обикновени хора чрез сайтове като Airbnb.

Мярката, която бе въведена преди две години, позволяваше на хотелиерския бизнес да привлича повече туристи за кратки посещения и то в години, в които броят на посетителите в Испания отбеляза рекордно ниво.

Според критиците сайтове като Airbnb вдигат размера на наемите на имотния пазар. Миналата седмица Европейската комисия изрази подкрепата си за Airbnb и за приложението за споделено пътуване Uber. Решението на испанските магистрати е в отговор на иск на местна органзиация за отдаване под наем на жилища.

В аналогичен казус съд в Берлин обаче утвърди забраната за краткосрочно отдаване под наем, което демонстрира липсата на единна концепция в европейските страни, отбелязва “Ройтерс”.

Услугата Uber също бе яростно критикувана по подобие на Airbnb. В редица европейски градове се състояха протести на таксиметрови шофьори срещу приложението за споделено пътуване.

Критиците ѝ я обвиняват, че с модела на работа – чрез мобилно приложение, компанията избягва строгите регулации, на които са подложени таксиметровите превози. Протести срещу нея имаше също в няколко страни, като във Франция те прераснаха в нападения на таксиметрови шофьори срещу служители на Uber.

Самата фирма спря услугата си UberPOP в Брюксел след съдебно нареждане, но започна да работи отново в Мадрид след победа в съда. Airbnb разгневи местните власти в Париж и Барселона заради влиянието си върху имотния пазар.

Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>