Съдът решава за легитимността на Пучдемон като премиер

69_sqng40Мадрид остави на съда да реши въпроса за възможно управление на Пучдемон като регионален премиер на Каталуния.stat
Испанското правителство не вижда юридически пречки Карлес Пучдемон да бъде регионален премиер на Каталуния дори и при образуваното срещу него наказателно дело и заплашващия го арест.

Днес испанският вестник “Конфиденсиал” съобщи, позовавайки се на свои източници в правителствените кръгове в Мадрид, че окончателното решение по въпроса е в компетенциите на върховния съд, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Изданието отбелязва, че властите в Мадрид са проучили правния казус, възникнал след предсрочните избори в Каталуния на 21 декември. На тях политическите сили, които са за независимост на автономната област, отново получиха абсолютно мнозинство в 135-местния парламент на Каталуния.

Трите партии, подкрепящи отделянето от Испания, имат 70 депутатски места. При това повечето от мандатите за сепаратистките партии са за коалицията “Заедно за Каталуния” на Пучдемон.

Според испанското правителство дори бившият лидер на региона да бъде арестуван, засега няма пречки той да бъде регионален премиер на Каталуния, ако така реши регионалният парламент на автономната област.

Въпреки това Мадрид уточнява, че подобен вариант трябва да бъде одобрен и от върховния съд, който гледа делото срещу бившите членове на каталунското правителство. Прокуратурата ги обвинява в опит за метеж и незаконно присвояване на публични средства.

Пучдемон заедно с няколко свои съратници се намира в Белгия. Испанският съд издаде заповед за задържането на избягалите политици. Според правилника на регионалния парламент кандидатът за поста лидер на автономията трябва лично да се яви в залата, за да представи своята програма.

Това означава, че Пучдемон ще трябва да се върне в Испания, където веднага може да бъде задържан, докато трае делото срещу него. В такъв случай бившият ръководител на автономната област ще трябва да поиска разрешение от върховния съд да отиде в парламента. Съдът от своя страна може както да утвърди, така и да отхвърли искането.

Ако докато е в затвора, Пучдемон бъде утвърден за лидер на Каталуния, той няма да може да участва във всички прояви, свързани с длъжността си.

Междувременно обявяващата се за запазване на целостта на Испания партия “Гражданите”, която спечели най-много места, но не и мнозинство в новоизбрания каталунски парламент, заяви, че няма да започне преговори с други политически сили за сформиране на правителство.

Това каза генералният секретар на центристката партия Хосе Мануел Вилегас по радио “Кадена СЕР”.

“Ние ще заемем изчаквателна позиция, за да видим дали другите ще могат да съставят правителство на автономията. Няма да започнем преговори нито с Пучдемон, нито с левите републиканци на Каталуния”, каза той.

Вилегас има предвид двете партии, настояващи за отцепване от Испания, които заедно спечелиха мнозинство в новия местен парламент.

ДИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>