Съдът не пусна каталунския лидер Жорди Санчес от затвора

PRESIDENTE ANC JORDI SÁNCHEZВърховният съд на Испания отказа молбата на затворения каталунски лидер Жорди Санчес да бъде освободен, за да участва на заседанията на регионалния парламент, където депутатите трябва да гласуват за нов лидер на Каталуния. Това предава ABC News, цитирана от “Фокус”.

Съдия Пабло Лареня заяви, че има риск Жорди Санчес да повтори действията, докарали до затвора. Санчес, известен сецесионист, който бе избран в парламента миналия декември, но е държан в затвор край Мадрид от миналия октомври.

Той е задържан по обвинение, че е организирал протестите, попречили на централните власти да провалят референдума за независимостта на Каталуния.

Пучдемон обжалва в испански съд отстраняването си от длъжност като лидер на Каталуния Избягалият в Белгия Карлес Пучдемон обжалва пред Върховния съд на Испания отстраняването си от длъжност като ръководител на правителството на Каталуня.

Каталунският парламент иска да избере Санчес за лидер на региона. Според испанското правителство човек, който е с повдигнати обвинения, не може да бъде избран в регионалния законодателен орган.

РЕДАКТОР: ДЕНИЦА РАЙКОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>