Съдът блокира финансирането на каталунския референдум за независимост

Снимка: Investor.bg

 

 0000242544-article3

Испанският Конституционен съд се обяви против финансирането на референдума за независимост на Каталуния със средства от бюджета, пише Politico. Съдът определи като нарушение на Конституцията финансиране на действия, свързани с “политическото бъдеще на Каталуния”.

Референдумът за независимост на автономната провинция е насрочен за 1 октомври 2017 г. Централната власт в Мадрид обаче е против гласуването и се опитва по всякакъв начин да го блокира.

За провеждането на референдума ще бъдат необходими 6,2 млн. евро. Според правителството, ако дойдат от бюджета, тези средства ще бъдат похарчени незаконно, тъй като обявяването на независимост не е позволено от Конституцията на страната.

Властите в Каталуния заявяват, че ще обявят независимост 48 часа, след като получат положителен отговор на референдума на 1 октомври. Това обаче ще повдигне доста въпросителни относно европейското бъдеще на автономната провинция и ще може ли да остане тя член на ЕС.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>