Съдебно решение срива акциите на испанските банки

Снимка: Ройтерс

 

 0000270271-article3За испанските банки днешният борсов ден не е никак приятен. На борсата в Мадрид книжата на Bankia се обезценяват с 6,5 на сто, тези на Caixabank – със 6,6 на сто, а Sabadell губи 5,5 на сто от пазарната си капитализация. При BBVA понижението е от 2,6 на сто.

Спадовете са по-сериозни, отколкото понижението на общия секторен индекс Stoxx 600 banks.

Причината за сериозните разпродажби е решение на испанския Върховен съд, според което банките, а не техните клиенти, следва да платят определени данъци, свързани с ипотечни кредити. По-конкретно, съдът посочи, че банките, а не клиентите, трябва да плащат данъци, свързани с регистрацията на ипотеките (т.нар. документални данъчни актове). Това може да коства на засегнатите финансови институции стотици милиони евро, коментира Ройтерс.

„Върховният съд заявява, че лицето, което трябва да плати гербовия налог при публичните актове на заеми с ипотечни гаранции, е кредиторът, а не този, който получава заема”, се казва в документ от съда.

Анализатори твърдят пред Financial Times, че точното въздействие не е ясно, тъй като банките не са съобщили още за потенциалния ефект. Не е известно дали решението ще се приложи със задна дата.

Според анализатори от Jefferies  разходите могат да бъдат ограничени до „стотици милиони”, а не милиарди евро, които „биха могли да бъдат потенциално управляеми от гледна точка на капитала”.

 

 По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>