Строителният сектор в Испания остава нестабилен въпреки инвеститорския интерес

imagesКомпаниите продължават да съкращават дългове, като продават активи и освобождават персонал.

Испанските строители съкращават дълговете си, като продават активи и освобождават персонал, което обаче през последната година привлече вниманието на милиардерите Джордж Сорос и Бил Гейтс, пише Ройтерс.

И двамата инвеститори са предпазливи, като твърдят че дълговите нива все още са високи, а строителният сектор продължава да се съзвема от срива. Страната колебливо излезе от рецесия през третото тримесечие на миналата година, а чуждестранните инвеститори започнаха да се завръщат, загърбвайки съмненията си около способността на Испания да остане в еврозоната, възникнали по време на дълговата криза в региона.

Въпреки че редица испански строители, включително Sacyr и FCC, имат напредък в прочистването на балансите си и търсят възможности за бизнес в чужбина, местният пазар на имоти, от който зависят, все още е в състояние на свободно падане.

Акциите на компаниите са загубили около 80% от стойността си от годините на бума насам, но през 2013 г. те отчетоха добри резултати, като Sacyr регистрира ръст от 140% спрямо 21% средно за испанския индекс, който отразява движенията на акции на компании от строителния сектор. Акциите на FCC пък се покачиха със 17%, след като през октомври основателят на Microsoft Бил Гейтс закупи дял от 6% в строителната фирма за 113,5 млн. евро.

Милиардерът-инвеститор Сорос също е придобил дял от 3% в дружеството, според източници на Ройтерс, въпреки че тази информация не е потвърдена официално.

Инвестицията на Гейтс, осъществена чрез фондовете му Cascade Investments и The Bill & Melinda Gates Foundation Trust, представлява капка от състоянието на милиардера, но някои банкери се изненадаха от покупката. Според тях има и по-добри начини за инвестиции в испански строителни компании – например чрез дълг, вместо в капитал.

Хедж фондовете например масово изкупуват от банките задължения на много ниски цени, тъй като възвръщаемостта в тези сделки е по-сигурна от покупката на акции на компания, чието бъдеще зависи от преструктурирането на дълга ѝ.

FCC е в процес на предоговаряне на заеми за около 5 млрд. евро с 37 кредитори, припомня агенцията.

Приходите в испанската строителна индустрия са се понижили с 11% през първите девет месеца на 2013 спрямо данните за 2012 г., които бяха така или иначе рекордно ниски, сочат официални данни. Понижението е факт въпреки нарастващите ангажименти и от чуждестранни договори.

Международните продажби на Sacyr и приходите на FCC от Латинска Америка са се увеличили с близо 25%. Тези дружества обаче продължават да зависят силно от дейността им Испания за по-голямата част от постъпленията. За Sacyr този дял е 45%, докато за FCC и ACS той е съответно 61% и 15%.

По прогнозни данни FCC ще отчете загуба от 38,7 млрд. евро през 2013 г. поради отписвания, свързани с бизнеса за възобновяема енергия на фирмата и строителното ѝ поделение в Австрия, сочат данни на Starmine SmartEstimates.

Очаква се Sacyr да се завърне към нетна печалба от 117,4 млн. евро, след като отчете загуба през 2012 г. поради отписване на дела си в Repsol. За ACS прогнозите са за нетна печалба от 726,4 млн. евро. /
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>