Строителна треска заплашва испанските плажове

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000268071-article3Бетонът се завръща на испанските плажове. Спокойствието на залива на Айгуафреда – един от последните запазени по средиземноморското крайбрежие, е заплашено от новите проекти за урбанизация десет години след спукването на балона на имотния пазар, пише френският вестник Le Figaro.

В Каталуния, Андалусия и Балеарските острови множество проекти, спрени заради кризата от 2008 г., са възобновени с възстановяването на икономиката и карат природозащитниците да се страхуват от нова „строителна треска“ по крайбрежието, голяма част от което вече е бетонирано.

Само в Коста Брава, Североизточна Испания, организацията SOS Costa Brava е преброила двадесетина проекта в областта на недвижимите имоти, които целят изграждането на общо 2 хил. жилища. Според плановете 260 от тях трябва да изникнат на брега на Айгуафреда, тъй като нови предприемачи са възобновили проекта след замразяването му.

Днес само няколко къщи се крият сред боровете на брега на залива с кристални води. „Не останаха много такива места с толкова зеленина и толкова малко къщи. Ужасяваме се от мисълта, че може да го загубим“, казва Естел Румбау от организацията Salvem Aiguafreda („Да спасим Айгуафреда“). Градският съвет в Бегур, където се намира проектът, казва, че е безпомощен да блокира строителството – терените вече са обявени за годни за строителство, а изземането им би струвало между 50 и 70 млн. евро.

 „Бих искал да не се строят никакви къщи, но оръжията ни са такива, каквито са. Ще опитаме да издействаме къщите да са възможно най-малко“, казва кметът Жоан Мануел Лурейро, като обещава, че жилищата няма да са повече от сто.

От другата страна на хълма на Айгуафреда шест багера подготвят терена за строителството на 26 луксозни апартамента със забележителна гледка към остров Медес, който е защитен природен резерват. Около 60 жилища са планирани и в залива Са Риера. А в съседната община Палс градският съвет се готви да разреши строителството на хиляда къщи на мястото на вековна борова гора. Дори пристанищният град Кадакес, където е живял художникът сюрреалист Салвадор Дали, е засегнат от проект за изграждане на стотина жилища и един хотел до природен парк.

Местните жители в Бегур протестират, като повтарят, че градът им вече е наситен от строителни проекти. „Хората ще си купят къща и няма да могат да отидат на плаж, защото няма да има място. Ще поискат кораб, но няма да има къде да го закотвят. Няма да могат да изпият и бира в селището, защото няма да има къде да паркират“, протестира Микел Коладо.

Неправителствени организации също подкрепят протестите на местните жители. „Подобни проекти процъфтяват почти навсякъде по испанското крайбрежие“, възмущава се Greenpeace. „Има възраждане на строителството“, казва Пилар Маркос, един от авторите на доклад на екологичната организация за трескавото строителство в Испания.

Докладът, който беше публикуван през юли, показва, че бетонирането на испанското крайбрежие се е удвоило в последните 30 години, като на някои места равнището на урбанизация надхвърля 90%. Със завръщането на икономическия растеж и възстановяването на сектора на недвижимите имоти „падаме в същия капан“, казва Маркос. Тя обаче признава, че испанските закони затрудняват оспорването на повечето от тези проекти и настоява социалистическото правителство да приеме по-ограничителен закон за урбанизирането на крайбрежието.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>