СТРЕС ПРОМЕНИ

Стресът се случва, когато житейските събития, независимо дали са физически или психически, надвишават способността ни да се справим.

Въпреки че, може да засегне всички органи и функциите на тялото, неговите ефекти са съсредоточени върху сърцето и сърдечно-съдовата система.

Стресът като, че ли е принуден да работи върху имунната система, да намалява нейната ефективност, което води до спад в защитата и инфекции.

Един от първите симптоми, които се  появяват е нервност, възбудено състояние, при което нервна система реагира на стимули, които могат да изглеждат преувеличени и се смятат обикновено за нормални.

Консумацията на цигари, алкохол, кафе или други стимуланти, са най-честата причина за нервност и липса на равновесие в нервната система. Безпокойството също може да е обща черта при хората, които се чувстват стресирани.

Това е психосоматично заболяване, което засяга първо ума, но завършва с проблеми в  различни органи на тялото, тахикардия, болки в стомаха, т. нар. синдром на дразнимото черво ( редуване между запек и диария ) и др.

Можем да идентифицираме три етапа в отговор на стреса:

В първия етап: аларма – тялото разпознава стреса и се подготвя за действие, агресия или бягство. Жлезите с вътрешна секреция отделят хормони, които увеличават сърдечната  и дихателната честота, повишава се  нивото на кръвната захар, повишено е изпотяването, разширени са зениците и храносмилането е лошо.

През втория етап: устойчивост – тялото ремонтира всички вреди, причинени от алармената реакция. Въпреки това, ако продължава стреса, тялото остава нащрек и не може да поправи щетите.

Продължителната съпротива започва в трети етап: изтощение, което може да доведе до смущения, причинени от стреса. Продължителното излагане на стрес изчерпва енергията на организма и може да доведе до екстремни ситуации.

Някои видове главоболие или болки в гърба, пептична язва, хипертония, астма и предменструален стрес са примери за нарушения, свързани със стреса.

В допълнение, емоционалният стрес може да предизвика или да влоши много кожни заболявания като се стигне до сърбеж, изтръпване и болка.

С моите щрихи бих искала да ви споделя, че негативите, които са наоколо,  е ненужно да ги пренасяме и в нас, а да им отговорим с усмивка, за да променим посоката или това означава да дадем превес на разума за здраве!

 

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>