Страните от ЕС ще си разменят информация за доходите на гражданите

nap1_1_0_0_4_0_1Родните данъчни ще имат информация за доходите от заплати, застраховки и пенсии, които български граждани получават в страните от ЕС. Така рязко ще се ограничат възможностите за укриване на данъци.

От 2015 г. драстично ще се разшири информацията, която данъчните администрации на държавите от ЕС автоматично си обменят, гласи съобщения на Европейската комисия.

Националната агенция за приходи ще получава от данъчните на всички страни от ЕС информация за доходите на българи от сделки с имоти, заплати, управление на фирми и застраховки “Живот”.

В момента данъчните си разменят информация само за доходите от лихви. Европейската комисия планира да разшири още обхвата на информацията, която се обменя.

Предвижда се това да засегне и доходите от дивиденти, капиталови доходи, други финансови приходи и баланси по сметки, съобщава официалния сайт на ЕК.

Например, ако българин работи няколко месеца в Германия и получава заплата там, немската администрация ще изпрати данните за доходите му до данъчните в България.

Te от своя страна лесно ще проверят дали българинът е включил доходите си от Германия в годишната си данъчна декларация, която трябва да подаде у нас, за да плати данъци в страната.

Ако човек живее повече от половин година в България, трябва да подаде данъчна декларация тук, без значение откъде идват доходите му. А с промените, ако човек се опита да скрие доходите си и да не плати данъци нито в България, нито в Германия, веднага ще бъде заловен от данъчните.

 Източник: Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>