Стотици хиляди каталунци поискаха независимост от Мадрид

Стотици хиляди каталунци излязоха на улиците на Барселона във вторник в безпрецедентна проява на масова подкрепа за независимост от Мадрид, обвинявайки испанската икономическа криза за проблемите в региона, предаде “Ройтерс”.

Тълпите развяваха флаговете на Каталуня, едни от най-старите в Европа, които все още се използват, и пяха каталунския химн на националния празник на областта.

Според централното правителство броят на демонстрантите е бил около 600 000 души, а според полицията – 1.5 милиона. Събралите се демонстранти се надяваха броят им да накара Мадрид да чуе тяхното послание.

“Усещаме, че централното правителство се подиграва с нас. Ние, каталунците, даваме много пари на Испания”, каза една от протестиращите, които носеха плакати с надписи “Не на четвъртия Райх”, “Не на Европа”, “Независимост сега!” и “Каталуня: новата европейска държава”.

Демонстрациите приключиха след настъпването на нощта без инциденти и арестувани, съобщи полицията.

Проявата на недоволство идва в момент, когато регионалното правителство се опитва да получи от централните власти финансова помощ от 5 милиарда евро. Регионът представлява 15% от испанското население и 20% от икономиката на страната.

Каталунците се оплакват, че плащат милиарди евро повече под формата на данъци, отколкото получават от Мадрид. Ръководителят на областта Артур Мас намекна, че може да поиска независимост, ако не получи повече контрол върху данъците. “Ако не можем да постигнем финансово споразумение, пътят към свободата за Каталуня е отворен”, подчерта той.

Мас предложи фискален пакт, който ще даде на Каталуня неин собствен данъчен орган. Очаква се той да се срещне с премиера Мариано Рахой на 20 септември, за да го обсъди.

Ако срещне съпротива от страна на Рахой за фискалния пакт, Мас се очаква да насрочи предсрочни избори, за да се опита да спечели абсолютно мнозинство в регионалния парламент, където в момента управлява със съюзници от други партии. С по-широка подкрепа той би могъл да настоява пред Мадрид за повече автономия, коментира агенцията.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>