Стотици мигранти щурмуваха испанска територия в Африка

2111246273Близо 400 мигранти щурмуваха границата между Мароко и испанския полуанклав Сеута в петък сутринта, съобщиха местните власти, цитирани от “Франс прес”. Мигрантите са си пробили път през два пропусквателни пункта в шестметровата ограда на полуанклава.

Кадри, публикувани в местни медии показват десетки мигранти, включително и мъже без ризи и обувки, да викат радостно „Испания“ при влизането си в Сеута. По данни на Червения кръст около 103 души са били ранени, 25 от които са откарани в болница. Пострадали са и двама полицаи.

По данни на полицията близо 20% от групата от 400 човека не са били известни на властите преди днешния инцидент, заяви испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Зойдо. Сеута и Мелиля са испански територии в Северна Африка и представляват единствената сухопътна граница на ЕС с Африканските държави.

Мигранти в Сеута
Снимка: Reuters

Те са и сред най-предпочитаните места за влизане в съюза като мигрантите или прескачат оградите около тях, или плуват покрай бреговете им. През 2014 г. 15 мигранти се удавиха при опит да стигнат до Сеута по вода. По това време хуманитарни организации и мигранти заявиха, че испанската полиция използва гумени куршуми и сълзотворен газ, за да спре притока на хора, идващи по вода.

БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>