Стачка в Испания заради домашните на учениците

0417670001432123789_572709_600x458Първата стачка на родители, чиито деца са ученици, започна в Испания. Акцията е насочена против домашните задания на децата, давани им в училище, съобщи БГНЕС.
Организатор на протеста е испанската асоциация на дружествата на майки и бащи на ученици. Асоциацията призова семействата в цялата страна децата им да откажат да изпълняват домашни задания в почивните дни до края на ноември.
Според асоциацията заниманията извън училище „нарушават правото на почивка, участието в игри и в културни мероприятия”, залегнало в член 31 от конвенцията за правата на детето.
Изтъква се също, че семейството има „конституционно право да взема решения, които смята за правилни”. Председателят на асоциацията Хосе Луис Пасос изтъкна, че акцията цели родители и деца да могат да прекарват повече време заедно през почивните дни.
В Испания учениците посвещават на занимания извън училище средно по 6,5 часа седмично. Опонентите на протеста от Националния католически съюз на родителите на ученици са на мнение, че домашни задания трябва да има и те следва да съответстват на равнището на образованието.
Редактор: Евгения Гигова© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>