Стачката на боклукчиите превърна центъра на Мадрид в огромен контейнер

zx450y250_2179722След една седмица стачка на работниците от чистотата натрупаните отпадъци превърнаха центъра на Мадрид в гигантски контейнер за боклук, а не се очертава решение на трудовия спор, пише “Франс прес”.

В малка уличка на квартал Маласаня купчина развалени или изгорени отпадъци се е натрупала под прозорците на училище около редица контейнери, които преливат от разкъсани торби за боклук, кашони, бирени кутийки и остатъци от храна.

Двама полицаи дискретно придружават служителите, които осигуряват задължителния минимум за извозване на отпадъци.

“Разбирам защо стачкуват, но не и защо замърсяват улиците, защото в крайна сметка това е проблем за всички, трябва да живеем сред тези отпадъци и това наистина не е приятно”, възмущава се 25-годишната жителка на квартала Алисия Улдал.

“Такова нещо досега не бях виждала. Всички контейнери са празни, а всички отпадъци са извън тях. Отвратително е и продължава вече няколко дни”, казва 46-годишната местна жителка Доминика Сориа.

Безсрочната стачка на служителите на отделите “Чистота” и “Паркове и градини” започна на 5 ноември по призива на синдикатите, които протестират срещу социален план, предвиждащ съкращаване на 1135 работни места от близо 7000 във фирмите с общински договори. През август там вече бяха съкратени 350 щатни длъжности.

В плана се предвижда и намаляване на заплатите, което според синдикатите може да достигне 40%. Съкращенията са наложени от икономическата криза и рязкото покачване на дефицита в държавните разходи, отбелязва агенцията.

Стачката на боклукчиите превърна центъра на Мадрид в<br />
огромен контейнерReuters

Днес 97% от служителите стачкуваха, посочи синдикален представител и добави, че трудовият спор вероятно ще се проточи поради отсъствието на преговори.

“Един озеленител печели 900 евро, а служител от отдел “Чистота” – 1050 евро”, обясни синдикалният представител в началото на стачката. По негови изчисления предвидените намаления на заплатите ще ги сведат до законовия минимум от 650 евро.

Кметството на Мадрид обяви, че е изпратило над 60 патрула от общинска полиция, които всеки ден придружават служителите, изпълняващи задължителния минимум по събиране на отпадъците. По данни на общината от началото на стачката са запалени над 260 контейнера с отпадъци. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>