Стандард енд Пуърс дава стабилна перспектива за Испания

1385713985_2Стандард енд Пуърс повиши на “стабилна” перспективата за кредитния рейгинг на Испания заради постепенното подобряване на икономиката на страната, съобщи рейтинговата агенция в комюнике.

Решението означава, че агенцията не смята нито да намали, нито да повиши в средносрочен план кредитния рейтинг на страната, който остава на ниво “BBB-”. До този момент перспективата беше негативна. Стандард енд Пуърс счита, че в момента Испания се възползва от постепенното възстановяване на икономиката благодарение на износа. Това се дължи на бюджетните и структурни реформи, както и на приложените мерки в еврозоната, пише БГНЕС.

Рейтинговата агенция публикува съобщението ден след като стана ясно, че през третото тримесечие Испания е излязла от рецесията, в която изпадна преди две години, с растеж на БВП с 0,1%. Стандард енд Пуърс обаче предвижда да запази рейтинга от “BBB-”, само една степен над категорията на рисковите страни, вземащи заеми, заради високото ниво на държавния и частния дълг и очаквания слаб растеж за периода 2013-2016 г.

Рейтинговата агевция счита, че БВП на Испания ще се свие с 1,2% през 2013 г. и ще нарасне с 0,8% през 2014 и с 1,2% през 2015 г. /Източник: Новинар

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>