Стабилно възстановяване на испанската икономика

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000240832-article3На икономиката на Испания ѝ отне десетилетие, за да възстанови изгубеното си производство след най-лошата ѝ криза в съвременната история. Раните обаче далеч не са излекувани, коментира Bloomberg.

Макар че брутният вътрешен продукт (БВП) е напът през това тримесечие най-накрая да достигне нивото от 2007 г., заетостта е почти 12 пъти по-ниска, заплащането остава подтиснато, а социалното неравенство се разширява, макар че страната продължава 4-годишното си възстановяване.

Медианни доходи на домакинство в Испания

За да подкрепи възстановяването, като част от еврозоната Испания трябваше да премине през вътрешна девалвация чрез по-ниски заплати в комбинация с по-гъвкави трудови закони. В резултат на това заплащането, като дял от БВП, е спаднало до най-ниското ниво от 1995 г. Това означава, че семействата със средни доходи, зависещи от заплатите си, са били подложени на сериозен натиск, а домакинствата с по-високи активи са останали стабилни.

Ниво на заплати като процент от БВП

Макар че доходите на домакинствата са се повишили за пръв път от седем години през 2016 г., те все още са над 10% под нивата в края на миналото десетилетие. Семействата под натиск са намалили инвестициите си и са „изяли“ спестяванията си.

„На Испания ѝ отне 10 години да се върне обратно в началото. 2,1 млн. работни места бяха унищожени, а заплатите спаднаха значително“, казва Даниел Фуентес, старши икономист в Analistas Financieros Internacionales в Мадрид. „Обратно на стартова точка сме и го направихме с цената на по-високо социално неравенство“.

Темп на спестявания спрямо темп на инвестиции на домакинствата

Най-голямото опасение остава пазарът на труда, макар че създаването на нови работни места се ускорява. Заетостта все още е доста под дните отпреди десетилетие, когато бумът в строителството доведе темпа на безработица до рекорден минимум от 8%. Нивото на безработица в момента е 17,8% спрямо пика от 26,3% през 2013 г.

Някои може да определят спада на държавните разходи за помощи за безработица като добра новина. Но основната причина никак не е толкова окуражаваща. Изплащанията биват спирани, когато човек остана без работа над две години. Има 1,5 млн. испанци, които отговарят на това определение и почти половината от безработните в Испания не получават държавна помощ. Мнозина имат остарели умения и образование и са в голям риск да останат трайно безработни.

Месечни помощи за безработни

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>