Срещу дарение от 200 000 лева чужденците ще имат право да получат българско гражданство

Срещу дарение от поне 200 000 лева чужденците ще имат право да получат българско гражданство по бързата процедура. Поправка в Закона за насърчаване на инвестициите, която позволява това, беше приета на първо четене от народните представители с почти пълно единодушие.

Чуждите граждани, развиващи дейност у нас, ще могат да кандидатстват по-лесно за български паспорт само ако инвестират поне 4 млн. лева в рамките на 2 години, пише в своя брой „Труд“.

По този начин азиатски, руски и африкански бизнесмени, които ще налеят пари в проекти на родна почва ще се превърнат експресно в наши сънародници. Проектът мина в залата само за пет минути, тъй като нямаше никакъв дебат, като 103 от народните представители бяха “за”, само трима “против”, а 10 се въздържаха.

При кандидатстване за българско гражданство ще има по-лесни условия и за чужденци, дарили над 200 хиляди. лева в Националния иновационен фонд.

Аргументът за променените условия е да бъдат стимулирани инвестициите, като целта е да се достигнат нивата отпреди икономическата криза, тоест от 2008-а година.

Какви конкретно трябва да бъдат намеренията за бизнес на кандидатите за българско гражданство, ще се определя в отделна наредба на финансовото и икономическото министерства. Облекчена процедура за българско гражданство ще получават и инвеститори, които разкрият над 100 работни места.

“В момента инвеститорите извън Европейския съюз срещат трудности при получаването на статут за постоянно пребиваващ”, пише в мотивите на вносителя на законопроекта. По-леки процедури за гражданство има и в други държави от общността.

Предвиждат се и някои облекчения в процедурата, през която минава всеки желаещ да получи български паспорт. Така например се премахва задължителния изпит по български език.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>