“Средиземноморският ЕС” направи алианс за по-евтини лекарства

Снимка: Pixabay

 

 0000239780-article3Първо по рода си транснационално сътрудничество започнаха шест средиземноморски страни-членки на Европейския съюз. Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания се обединиха в “алианс за по-евтини лекарства”. Те се споразумяха да работят заедно с “пълно доверие, солидарност и прозрачност”, за да гарантират на своите граждани по-ниски цени на медикаментите, по-добър достъп до нови иновативни лекарствени средства. Тези техни договорености бяха записани в

“Декларацията от Валета”,

която шестимата здравни министри подписаха на 8 май в столицата на Малта, ротационен председател на ЕС в момента.

Докато в европейския дневен ред стои въпросът за “Европа на различни скорости”, шестте държави-членки от Средиземноморския регион използваха възможността за “обединение по интереси” и насочиха общгата си политика към фармацевтичния пазар. Декларацията от Малта изразява политическата воля на правителствата им да предприемат серия от практически стъпки, включително съвместно договаряне с големите фармацевтични компании, за да постигнат възможно най-добрите цени на лекарствата, като същевременно гарантират устойчивостта на здравните си системи.

Инициативата за този съюз е на кипърския министър на здравеопазването Йоргос Памборидис. За първи път той постави идеята на неформална среща на колегите си от Общността в Амстердам преди година и половина. Преди година, през април 2016 г., кипърският министър изпрати писмо до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който след това лично подкрепи начинанието и помогна то да се осъществи.

В Кипър ще е и следващата стъпка в новото сътрудничество. През юни в Никозия ще се проведе първото заседание на сформирания съвместен Технически комитет. С него на експертно ниво започва координацията на практическите действия за изпълнение на политическото споразумение.

Високите цени на медикаментите са хронична болест,

от която страдат особено малките страни. Техните ограничени по мащаб пазари и потребление оскъпяват навлизането на фармацевтичните гиганти, като изискват повече разходи от тях за регистрации и изпълнение на местните законови изисквания за малки партиди внос.

Малта и Кипър са най-малките страни-членки на ЕС. С население от близо 850 000 жители /без окупираните северни територии/ и с икономика за малко над 17 млрд. евро инициаторът на “фармацевтичния съюз” дава едва 0.2% от брутния вътрешен продукт на ЕС. На другия средиземноморски остров – Малта, живеят само 420 000 души.

“Каква сила могат да имат тези две страни, които трябва да преговарят с мултинационални гиганти, чиито обороти са по-големи от целия ни собствен брутен вътрешен продукт? Затова създаването на механизми за съвместно договаряне на цени, за съвместно предлагане на иновативни лекарства и технологии може да укрепи позицията на малките държави, за да се даде възможност за равен достъп на европейските граждани и пациенти до лечение”, подчерта министър Йоргос Памборидис, представяйки постигнатите договорености.

За да се засили бъдещото влияние и общо “относително тегло” на групата, много важно за инициаторите при подготовката на споразумението е било да убедят 1 – 2 от големите страни да подкрепят усилията им, каза още кипърският министър. Така със своите малки съседи от региона се обединяват Испания и Италия.

Само ден след срещата във Валета и подписването на декларацията, която е отворена за всички страни-членки на ЕС, към нея се присъединяват Румъния и Ирландия, Словакия също проучва възможността да се включи.

България засега не е проявила интерес, казаха за Investor.bg от Министерството на здравеопазването на Кипър. Тя обаче евентуално може да получи косвен бъдещ ефект. Четири от членките на “Групата от Валета”, които заедно ще се стремят да намалят цените на лекарствата на пазара си – Гърция, Португалия, Италия и Испания, са сред основните референтни държави за България. По техните най-ниски цени страната ни регулира пределните цени на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание и цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични средства у нас.

Средиземноморската инициатива ще се реализира в два етапа.

Първоначално ще бъдат обсъдени начините за сътрудничество, ще бъде обменена информация за закупуваните от държавите лекарства и добри практики, ще се направи преглед на нормативната база в различните страни. През май, само дни след подписването на политическия документ, се състоя и първата среща на представители на шестте здравни министерства и ръководствата на фармацевтичните производители в Европа. На нея “Групата от Валета” ясно е заявила позицията си, че двете страни трябва да постигнат консенсусно решение, което ще позволи да се интегрират интересите на държавите и бизнес интересите на компаниите, съобщи министър Памборидис. Вече е създаден и специален комитет на високо равнище, който ще поддържа постоянна връзка между правителствата на страните-членки и висшите мениджъри във фармацевтичната индустрия. Част от тази подготовка е и предстоящата през юни конференция в Никозия.

Конкретните ползи за пациентите се очакват при втория етап – съвместното договаряне на цените и съвместно закупуване на лекарства от всички страни, които се обединиха. Средиземноморският алианс ще преговаря с големите международни фармацевтични компании като единен “клиент”, представляващ заедно шестте си страни-членки, с общо население вече от над 130 млн. души. Така медикаментите ще бъдат закупени и доставени на по-ниски цени.

ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>