Според повечето испанци новите икономии не са достатъчна мярка срещу кризата

Общо 62% от испанците не одобряват мерките за справяне с кризата, обявени вчера от премиера Мариано Рахой, а едва 21% ги приемат положително, показа проучване на института за изследване на общественото мнение Metroscopia за “Ел паис”.

Освен за непопулярни мерките са смятани и за недостатъчни за справяне с икономическата криза, като на това мнение са 76% от анкетираните.

Общо 62% смятат, че мерките не са насочени в правилната посока, а 74% мислят, че те отговарят повече на външен натиск, отколкото на самостоятелни решения.

Най-критикувано е увеличаването на ДДС (83%), следвано от намаляването на помощите за новите безработни (80%) и премахването на бонусите за Коледа за държавните служители (77%).

Някои от мерките обаче получават гражданското одобрение, особено онези, които са насочени към политици, партии и синдикати. Девет от всеки десет испанци одобряват намаляването с 30% на съветниците в автономните области, а осем от всеки десет – съкращаването с 20% на субсидиите за партии и синдикати.

Резултатите са сходни с тези от проучване на “Ел паис” от 13 май 2010 г., ден след като тогавашният премиер Хосе Луис Сапатеро обяви първия пакет икономии. Единствената разлика е, че преди две години 68% са били на мнение, че опозицията трябва да подкрепи правителството, докато сега такава оценка дават 49%, коментира изданието. /dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>