Спецакция удари България, Великобритания, ЮАР и Испания за пране на пари

Image_3173538_126Мащабна операция срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари, бе проведена вчера в България, Великобритания, ЮАР и Испания. Това съобщиха от прокуратурата на Република България.

Членовете на престъпната група, за дейността на която се води разследването, са заподозрени, че са предоставяли услуги по изпиране на пари на по-голяма организация, занимаваща се с широк кръг от престъпления, включително трафик на висококачествени наркотици.

В България операцията бе проведена по линия на международното правно сътрудничество, като координацията бе осъществена от НАП на Великобритания и в нея взеха участие общо 250 служители на правоохранителните органи на Великобритания, България, ЮАР и Испания.

Намерени и иззети са около 500 000 британски лири и диаманти на стойност приблизително 100 000 британски лири. На територията на четирите държави бяха задържани общо 20 души, чиято съпричастност към престъпната група, разследвана от НАП на Великобритания, ще бъде анализирана от експерти на същата агенция.

В България операцията е водена на територията на област Пловдив. Участвали са 75 служители от правоохранителните органи – прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив и следователи от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Пловдив, служители на ДАНС и МВР. На място по координиране на операцията са работили и представители на НАП на Великобритания.

В Пловдивска област са претърсени общо осем адреса, при което са намерени и иззети множество СИМ-карти и телефони, значителен брой електронни носители и устройства, както и множество документи, включително такива за самоличност на чужди граждани, имащи пряко отношение към воденото в Великобритания разследване за пране на пари. Като свидетели са разпитани голям брой лица с установена съпричастност към извършване на парични транзакции./24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>