Социални умения – Асертивност – „Аз печеля-ти печелиш“ – Психолог Стефка Павлова, Валенсия

65cursocІ. Социални умения

Асертивност

„Аз печеля-ти печелиш“

Асертивността е форма на поведение, при която се демонстрира уважение към самия себе си и към другите хора. Асертивността се основава на философията на личната отговорност и съзнанието за човешките правата.

Асертивният човек е наясно, че притежава редица права, които може да използва и защитава. Наясно е с чувствата си и знае как да ги изразява точно, ясно и конкретно, и в същото време да не доминира и да не бъде агресивен с другите.

Човек се държи като асертивен, когато остоява себе си, изразява истинските си чувства и не позволява на останалите да се възползват от него. Като в същото време уважава и приема мнението и чувствата на другите.

Асертивната личност се чувства добре в „кожата си“  и е способна да изразява свободно и спокойно, както положителни така и негативни мнения и чувства. Асертивният човек е  контактен и общителен. Поема отговорност към своите действия и поведение. Защитава правата си и не позволява на другите да ги нарушават, както и той не нарушава техните.  Асертивният човек освен, че познава своите граници и  отстоява своето лично пространство, също така познава и се съобразява с границите и личното пространство на другите около него.

——————————————————————————————–

пасивен                асертивен             агресивен

Трите основни стила на междуличностно /социално/ поведение:

Агресивен стил: агресивният стил се характеризира със заплахи, унижение, неуважение, подценяване и незачитане на чувствата, мнението и правата на останалите. За агресивните хора всичко онова, което те правят, мислят и чувстват е правилно, другото е грешно. Налагат мнението си и манипулират останалите хора.

Не е задължително в този стил да се използва физическо насилие, тук по-скоро говорим за вербална агресия.

Агресивните хора защитават интересите, правата и чувствата си по неадекватен и неприемлив начин. Карат останалите да се чувстват зле в тяхната компания, и по този начин биват избягвани и отхвърлени.

Пасивен стил: Пасивният човек позволява на другите да се възползват от него, лесно се поддава на манипулации и не може да отстоява правата си, тъй като, се страхува от гнева и отхвърлянето на другите. Има ниска самооценка за себе си. Пасивният човек трудно изразява това,  което мисли и чувства. Демонстрира несигурност и неувереност. Лесно се подчинява и остава другите хора да ръководят  живота му.  Характеризира се с това, че е интроверт и резервиран и избягва конфликтите, с цел да се хареса на останалите.


Асертивен стил. Асертивността може да се дефинира като междуличностно поведение, което включва свободното и директно изразяване на чувства, и защитата на човешките права. Асертивният човек отстоява себе си, изразява истинските си чувства и не позволява на другите хора да се възползват от него, като в същото време, зачита мнението и правата на другите. Провокира положително отношение от страна на другите, защото ги кара да се чувстват добре в неговата компания. Асертивната личност се чувства сигурна в себе си и умее да контролира ситуацията, разрешава с лекота проблемите, прави сама своите избори, постига целите си без да нарани чувствата на другите, уважава се и постига уважението на другите.

asertividad

„Не казвай „да“,

когато искаш да кажеш „не“!

 

1536594_10203235134300125_1403250204_nСтатията подготви: Психолог Стефка Павлова, Валенсия

За контакти: e-mail: pavlova.psicologia@gmail.com; ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ! БЕЗПЛАТНА ПЪРВА КОНСУЛТАЦИЯ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>