Социалистът Педро Санчес получи мандат да състави правителство в Испания

_635451773577479239_a614c063Кралят на Испания Фелипе Шести ще възложи на лидера на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес да състави новото правителство на страната, предаде БНР. Така ще бъде сложен край на продължилия над 40 дни след изборите на 20 декември период на политическа неяснота кой ще отговорността да управлява страната на фона на един фрагментиран парламент и партии, неподатливи към компромиси.

На консултативна среща с краля по-рано във вторник Педро Санчес вече заяви, че е готов да се нагърби с мандата и да започне незабавно сондажи сред всички политически сили с цел съставяне на стабилно “правителство на прогреса и реформите”.

След като беше обявено решението на краля лидерът на испанските социалисти свика пресконференция, на която заяви: “Поемам задачата да сформирам правителство, което ще залага на диалога и ще е в интерес на всички. Испанците заслужават едно сериозно правителство. Бих искал да съм на висотата на тазиотговорност”.

От своя страна досегашният премиер и водач на Народната партия Мариано Рахой по време на своята следобедна аудиенция при краля повтори тезата си от миналата седмица, че не може да приеме мандат, защото няма достатъчна подкрепа в парламента, но и не оттегля кандидатурата си за премиерския пост.

Според председателят на испанския парламент Пачи Лопес гласуването в пленарна зала на бъдещия проектокабинет може да се състои до 3-4 седмици. Дотогава трябва да се проведат междупартийните сондажи за споразумения за подкрепа.

Санчес многократно досега изяви желание правителството, което би се заел да сформира, да разчита на гласовете на двете нови партии в парламента – алтернативната “Подемос” и либералната “Сюдаданос”. Но техните лидери – Пабло Иглесиас и Алберт Ривера, също неведнъж повториха, че програмите им са противоположни и Санчес трябва да избере една от двете.

През миналата седмица Иглесиас предложи на Санчес да сформират ляво коалиционно правителство с участието и на малката Обединена левица, но влиятелни сектори в соцпартията не са склонни да подкрепят такова съюзяване. Дори и да се стигне до него обаче, то не може да разчита на повече от 161 гласа, а за одобряването на правителство са нужни 176 гласа в 350-членния парламент.

Реакцията на Алберт Ривера бе, че неговата формация е готова да преговаря за всичко със социалистите, но повтори, че разумната и стабилна коалиция за него е с участието на самата “Сюдаданос”, ИСРП и Народната партия.

Подобна широка коалиция многократно бе отхвърлена от Санчес, който е категоричен, че няма да влиза в съюзи с Народната партия.

От самата Народна партия веднага след новината за мандата на Санчес тази вечер обявиха, че също започват свои консултации и ще продължат да държат на широка тройна коалиция НП-”Сюдаданос”-ИСРП. Когато види, че няма да може да събере достатъчно гласове в подкрепа на своя кабинет, Санчес ще разбере, че греши, като не иска да преговаря с нас, каза по националната испанска телевизия Адриана Леви от ръководството на Народната партия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>