Социалистите в Испания избраха млад икономист за свой нов лидер

fotonoticia_20140612183442_800Социалистите в Испания избраха икономистът Педро Санчес за свой нов лидер, съобщи “Ройтерс”. С избора на 42-годишния депутат Санчес социалистическата партия се надява да се справи със спада в подкрепата и да подобри шансовете си на бъдещите избори. Социалистите са изправени пред конкуренцията на крайнолевите партии, отбелязва агенцията.

Подкрепата за двете най-големи партии в Испания – социалистите и консервативната Народна партия, намаля значително след шестгодишната икономическа криза и редица корупционни скандали. Нови по-малки партии, настроени критично срещу строгите бюджетни икономии, допълнително фрагментираха лявата част на политическия спектър и на европейските избори през май социалистите преживяха съкрушителна победа. Това доведе до оставката на 62-годишния лидер Алфредо Перес Рубалкаба.

Санчес ще трябва да започне възстановяването на партията за изборите догодина и да я превърне в достоен опонент на Народната пария, която победи социалистите през 2011 г. с абсолютно мнозинство.

След като въведоха болезнени бюджетни икономии, консерваторите на настоящия премиер Мариано Рахой също бяха наказани от гласоподавателите на евроизборите, но все пак останаха най-силната политическа партия.

“Промяната на социалистическата партия и на Испания започна днес”, каза Санчес след категоричната му победа над другите двама кандидати.

Санчес е роден в Мадрид, женен е и има две деца. Работил е в Европейския парламент и в Босна и Херцеговина с мисия на ООН и ще има трудната задача да мобилизира дори и най-верните избиратели на социалистите.

В неделя той призова за единство заради предстоящите други вътрешнопартийни избори в края на тази година, когато социалистите ще трябва да изберат топ кандидата си за парламентарните избори. /Източник: Дневник.бг

zx450y250_2343520

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>