София – 21 декември 2013г.- Работна среща с представители на българските организации в чужбина с Вицепрезидента на България

descargaБлагодаря на всички, които изпратиха отговори и коментари по въпросите за създаването в бъдеще на Национален съвет на българите, живеещи извън България. За съжаление, малко се оказаха онези, които планират идване в България преди Коледните празници, и това прави невъзможно организирането на голям форум до края на календарната година.

Независимо от това,  г-жа Попова е убедена, че темата не бива да се отлага, националните власти и институции да бъдат консолидирани и да я припознаят като част от своя дневен ред.

Ето защо остава намерението да се организира работна среща в по-тесен формат, като първа дискусия за бъдещия национален съвет, с участието на представители на всички институции, които според действащия закон имат ангажимент към формирането му, и на българи, живеещи зад граница. Освен онези от вас, които вече заявиха участие, всеки, който физически ще бъде в България по това време, е добре дошъл като участник в дискусията. Всяко мнение, коментар, предложение, концепция, изпратени по електронен път като отговор на въпросника, ще бъдат обсъдени.

По предварителен план работната среща по инициатива на Вицепрезидента трябва да се състои на 21 декември, събота, в сградата на Народното събрание. Своевременно ще информирам всички за датата /ако се потвърди или промени/, часа и начина, по който ще се осъществява влизането в сградата.

Изпращам отново въпросите, които ще бъдат дискутирани, с надежда да получим коментари и предложения и от онези, които не са се включили до момента.

Моля също за вашите мнения за възможността да организираме втора голяма конференция на българите зад граница в ранната пролет на 2014-та в София.

Използвам възможността да ви информирам, че през 2014-та българската общност в Унгария ще отбележи 100-годишнината си.  За поредицата събития в чест на годишнината българските организации в Унгария поканиха Вицепрезидента да бъде техен патрон и партньор. На националния празник, 3 март, в Будапеща ще бъде открит паметник – Чешма на българския градинар. Чешмата е по български проект, а изграждането й ще стане с финансова подкрепа от унгарската държава и с дарения на българите. Г-жа Попова направи свое скромно дарение и проведе разговор за осигуряване на финансов принос и от българска страна. Ако някой от вас би искал също да подкрепи градежа, банковата сметка за дарения, открита от организацията Българско републиканско самоуправление в Унгария,  е:  IBAN: HU66 1170 9002 2001 7390 0000 0000               BIC (SWIFT) KOD: OTPVHUHB

ВЪПРОСИ ЗА ДИСКУСИЯТА НА ТЕМА „НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРИТЕ,  ЖИВЕЕЩИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ“

1.      Законът предвижда 5 от членовете на 9-членния Национален съвет да бъдат представители на българските общности зад граница. Смятате ли, че законът трябва да промени от гледна точка на броя и съотношението на членовете в бъдещия Национален съвет?

2.      На какви критерии трябва да бъде подчинен изборът на представители на българските общности в чужбина?

3.      Кой трябва да ги излъчи?

4.      Как следва да бъде осъществен този избор?

5.      Какъв да е балансът на представителство – по географски, исторически или друг признак?

6.      Къде да бъде структуриран Националният съвет, с оглед независимостта му от политическата конюнктура?

7.      Други коментари.

Припомням решенията от приетия на конференцията в Брюксел през 2012 г. Меморандум, които са свързани с темата за институционалното представителство на българите в чужбина:

- Инициирането на дебат за провеждането на избори за легитимни и представителни редовни Обществени съвети по държави, със статут на консултативни органи към дипломатическите представителства;

- Създаването на реално действащ изборен национален представителен орган – Национален съвет на българите в чужбина, съставен преобладаващо /минимум 4/5/ от представители на българите зад граница,  представители на  администрацията на българското президентство, излъчени от парламента депутати и представители на изпълнителната власт;

- Създаване на глобална организация на всички българи по света като постоянно действащ орган;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>