“Софийския международен литературен фестивал” посреща 12 испански и португалски автори

0618210001448364755_0От 8 до 13 декември 2015 в Мраморно фоайе на НДК ще се проведе основната програма на трето издание на „Софийския международен литературен фестивал“.
Всяка година фестивалът е посветен на литература от различен географски регион.
Фокусът на тазгодишния фестивал е Иберийския полуостров. За най-голямото литературно събитие в страната пристигат 12 испански и португалски автори.
В първия ден от осно
вната програма на фестивала (08.12.2015) публиката ще срещне големия испански писател, носител на „Дашиъл Хамет“, най-реномираното световно отличие в областта на криминалната литература – Хосе Карлос Сомоса. Той ще е и сред официалните гости, които ще открият основната програма на Литературния фестивал.

Сряда (09.12.2015) е един от най-интензивните фестивални дни. Единствената чуждестранна детско-юношеска писателка, гостуваща на фестивала – Майте Каранса ще се срещне с читателите на 09.12, а на следващия ден (10.12.2015) ще има разговор заедно с българската писателка Теодора Димова, посветен на литературното внимание върху темата за насилието на деца.

Педро Ейраш, писател и преподавател по португалска литература в Университета в Порто, ще изнесе лекция за съвременната португалска литература. Малко по-късно в същия ден участие във фестивала ще вземе един от най-известните млади испански романисти Андрес Барба.

Денят ще приключи с гостуването на изключително популярния испански драматург Жорди Галсеран. Разговорът с него ще се проведе в ДНК – Пространство за съвременен танц и театър (в подлеза на НДК срещу фонтаните), а модератори ще бъдат актьорът и режисьор на пиесата „Дакота“ на Жорди Галсеран – Владимир Пенев и преводачката и човекът открил драматургията на Галсеран за България – Нева Мичева.

На 10.12.2015 с българските читатели ще се срещне Клара Санчес, която е сред най-значимите представители на съвременната испанска белетристика. Носител е на наградата „Надал“ – най-старото литературно отличие на Испания, както и на внушителната награда „Планета – призът с най-голяма парична стойност в света след Нобеловата награда.

В момента Маркос Хиралт Торенте е един от най-важните съвременни автори на Испания. През 2010 той печели Националната награда за литература на Испания, а година по-късно получава престижният италиански приз „Стрега“. Негови подгласници са българският писател Георги Господинов и финландската знаменитост Роса Ликсом. Участието му е на 11.12, а на следващият ден ще се включи в дискусията, посветена на автобиографичността в съвременната литература, заедно с писателя Георги Господинов.

Един от големите автори в литературата на Галисия, а и на Испания, Сусо де Торо е сред основните гости на 11.12. Той е писател, университетски преподавател и сътрудник на различни медии, книгите му оказват формиращо влияние върху цялата галисийска проза.

Лоренсо Силва е един от най-четените автори в Испания, а гостуването му на фестивала ще бъде на 12.12.2015. Силва е автор с огромен пазарен успех, а заради високите художествени качества на книгите му, той е спечелил едновременно трите най-големи испански литературни награди, сред които „Надал“ и „Планета“.

Единственият поет сред чуждестранните автори ще бъде Хосе Луис Гарсия Мартин (12.12.2015). Гарсия Мартин е издал около стотина книги в различни жанрове – поезия, хуманитаристика, литературна критика, съставител е на различни поетически антологии.

В последния ден (13.12.2015) от „Софийския международен литературен фестивал“ вниманието към чуждестранното участие е насочено към вторият баския писател, носител на Национална награда за литература – Унай Елориага и португалския писател, дългогодишен военен репортер на Би Би Си и преподавател по журналистика – Жозе Родригеш душ Сантуш.

Близо 30 български автори участват в основната програма, сред които Женя Димова, Чавдар Ценов, Елена Алексиева, Стефан Иванов, Теодора Димова, Илко Димитров, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова, Алек Попов, Ангел Игов, Милен Русков, Емануил Видински, Иван Ланджев, Петър Чухов, Емилия Дворянова, Миглена Николчина, Ани Илков, Владимир Сабоурин, Кирил Василев, Георги Господинов, Надежда Радулова, Георги Мишев, Александър Секулов, Емил Андреев и Недялко Славов.

Всеки ден на фестивала започва с работилници за деца и срещи с детските писатели Виктор Самуилов, Петя Кокудева, Т.Яна Якова, Рай и Георги Господинови.

Всяка сутрин децата и родителите мога да споделят играта в специално създаденият от ИКЕА детски кът LATTJO.

Три експозиции ще бъдат изложени през всички 6 дни на основната програма на Литературния фестивал в Мраморно фоайе в НДК: изложба на корици на испански и португалски книги, изложба на детски илюстрации на иберийски художници и изключителна колекции от pop-up книги, на които е посветена и специалната лекция на дизайнера и пейпър инженер Емил Марков (08.12.2015).

Киното винаги е част от програмата на Литературния фестивал. Този път подборът на филмите е изцяло подчинен на темата за екранизации на литературни произведения, дори и на някои от авторите, които са гости на фестивала. Именно върху това е фокусирана дискусията „Литература и кино. Метаморфози“ (11.12.2015, съорганизатор: Проект „Испанската литература, разказана от киното“ с автор Павлина Божкова и партньор Културен център на СУ).

Последният ден от фестивала ще е особено вкусен, тъй като ни предстои демонстрация, посветена на връзката между литературата и испанската кухня, в която ще се включат главният готвач на испанския ресторант „Бодега“ и Веселина Маринова, главен редактор на „Гурме Публишинг“.

Шестте дни на основната програма на „Софийския международен литературен фестивал” се провеждат в рамките на 43-то издание на „Софийския международен панаир на книгата”, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София, Институт „Камойнш“ – София, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“.

РЕДАКТОР: ЕВГЕНИЯ ГИГОВА                                                                                      http://books.actualno.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>