Сорос е придобил дял от Bankia

images (1)Soros Fund Management е в групата от 95 инвеститори или фондове, които са купили акции на стойност 1,30 млрд. евро.

Джордж Сорос е сред инвеститорите, които през предходната седмица са си закупили акции от национализираната испанска банка Bankia SA. Продавачът е испанското правителство, заявява източник, запознат със случващото се, пред Bloomberg News.

Soros Fund Management е на шесто място в група от 95 инвеститори или фондове, които са купили акции на стойност 1,30 милиарда евро, съобщи източник, запознат със случващото се, който е помолил да не бъде назован, защото процесът не е публичен. Припомняме, че Испания продаде дял от 7,5 на сто от четвъртата по големина банка в страната и вече намали участието си в нея до 61%.

Говорител на Bankia е отказал коментар по телефона. Майкъл Вашон, говорител на Сорос, не е отговорил веднага на електронната поща от Bloomberg News. Сорос е един от инвеститорите, които залагат на възстановяването на испанската икономика и купуват акции на банки и компании за недвижими имоти от страната. Така например хедж фондът Paulson & Co. ще инвестира в Hispania Activos Inmobiliarios. И Ройтерс по-рано съобщи, че Сорос иска да придобие акции на Bankia.

По време на процедурата по национализация на Bankia правителството оцени акциите по 1,35 евро за брой. От лятото на миналата година книжата на финансовата институция са утроили цената си, а само от началото на годината поскъпват с близо 30%.

Настоящата структура на Bankia бе формирана през 2010 година след сливането на седем различни финансови институции, изпаднали в остра криза след спукването на имотния балон през 2008 година.

Банката се превърна в символ на финансовата криза в Испания, когато през 2012 г. изгуби повече от 19 млрд. евро заради лоши експозиции към имотния сектор. Кредиторът използва почти половината от спасителния пакет за 41,3 млрд. евро, отпуснат от Европа за цялата банкова система. През 2012 година банката получи 22,4 млрд. евро помощ от Европейския съюз, тъй като финансовото й състояние постави под въпрос способността на самата Испания да се справи с дълговата криза.

По статията работи: Бойчо Попов/ /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>