Служители на “Иберия” ще стачкуват 6 дни заради съкращенията

Профсъюзните обединения на работещите в испанския въздушен превозвач “Иберия” (Iberia) ще стачкуват в знак на протест срещу преструктурирането на авиокомпанията, което предвижда уволнението на 4500 души, съобщи днес говорителят на Общия съюз на трудещите се в страна Франсиско Родригес, цитиран от световните агенции.

Той посочи, че стачка ще има на 14, 17, 18, 19, 20 и 21 декември, което е в дните преди коледните празници. Това според синдикални представители ще позволи неудобствата за пътниците за бъдат сведени до минимум. Засега не се съобщават повече подробности как протестите ще се отразят на полетите и дали ще засегнат всички в съответните дни.

Синдикалният лидер поиска от ръководството на превозвача “да разработи план за развитие на компанията, който би гарантирал запазването на работните места”.

Във вторник министърът на развитието на Испания Ана Мария Пастор Хулиан заяви, че “при сегашната икономическа ситуация Испания не може да си позволи стачки в стратегически области на икономиката”, което вещае изостряне на конфликта между държавата, авиокомпанията и служителите на “Иберия”.

Компанията е част от Интернешънъл еърлайнс груп – Ай Ей Джи (International Airlines Group – IAG), която по-рано този месец обяви, че ще ореже около една четвърт от работната сила на испанската авиокомпания и ще намали капацитета й като част от план за преструктуриране, целящ да засили конкурентоспособността й.

През юли – август тази година “Иберия” бе парализирана от стачка, причинила на превозвача загуби от милиони евро.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>