След вота в Каталуния: испанската борса и еврото поеха надолу

0000252710-article3Еврото е подложено на натиск в петък, след като партиите за независимост на Каталуния обявиха малка победа на регионалните избори, което вероятно ще ескалира напрежението между Барселона и Мадрид и ще напомни отново за политическите рискове, пред които е изправен еврозоната, коментира Financial Times.

След като се понижи с 0,5% след обявяването на резултата, общата валута по-късно загуби още 0,2% до 1,1849 долара. Ръстът от началото на годината обаче е от повече от 12% на фона на задълбочаването на икономическото възстановяване на валутната зона. Еврото остава уязвимо в краткосрочен план заради прибиране на печалби, но едва ли ще бъде изправено пред устойчиви разпродажби заради събитията в Испания.

Испанският борсов индекс IBEX се понижи с 1,1 процента, след като стана ясно, че гласоподавателите са подкрепили сепаратистките партии. Котировките на акциите на банките Sabadell и Catalane CaixaBank, които имат най-силно присъствие в региона и преместиха централите си след вота през октомври, потънаха със средно по 3 процента, отчитайки най-сериозните спадове.

Книжата на редица компании от сектори, които са най-тясно свързани с местната икономика, също поевтиняха. Акциите на компанията за инфраструктурни проекти Ferrovial, на компанията за инвестиции в имоти Merlin Properties и на застрахователя Mapfre отчетоха поевтиняване от между 1,6 процента и 2 процента.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Испания скочи с 5,4 базисни пункта и достига 1,527%, тъй като инвеститорите намаляват експозициите си към тях. Така доходността остава доста под най-високите си нива на търговия от 1,938 процента за годината, постигнати през март, и под равнището от 1,810 на сто, достигнато през октомври, когато се проведе референдумът за независимост. Доходността по двугодишния дълг на Испания нарасна с 1 базисен пункт до -0,252%.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>