Слагат таван на таксите за разплащания с банкови карти в ЕС

Banco-Santander-devuelve-compras-habituales_TINIMA20130619_0147_18Европейският парламент обсъжда днес в пленарна зала въвеждането на таван на таксите, които търговците на дребно плащат на банките за операциите с кредитни карти. Текстовете трябва да бъдат гласувани в четвъртък /3 април/. В същия ден ще бъдат гласувани и мерки за подобряване на сигурността при онлайн плащанията в ЕС.

По данни на Европейската комисия плащането на такси при разплащанията с банкови карти струват на търговците на дребно в ЕС над 10 млрд. евро всяка година. С новото законодателство се предвижда таксите, които банките събират за обработка на плащанията, направени с карти като Visa и MasterCard, ще трябва да бъдат не по-високи от 0.3% от стойността на самата покупка, когато плащането е направено с кредитна карта, и не повече от 7 евроцента или 0.2% от стойността на транзакцията /която от двете суми е по‑ниска/ за плащанията с дебитна карта.

Таваните ще важат както за националните, така и за трансгранични операции в рамките на ЕС.

Европейският парламент ще актуализира също така правилата за сигурност при онлайн плащанията. Това се налага с оглед на развитието на технологиите и на пазара, както и на постоянно нарастващия брой на извършените плащания онлайн.

Информацията, изисквана за извършване на този тип плащания, и всички такси ще трябва да бъдат точно разяснени на потребителите. Пазаруващите онлайн ще имат и правото да използват софтуер, гарантиращ сигурността на плащането, или устройства, предоставени от трети страни - оторизирани доставчици на платежни услуги.

В случаите на неразрешена платежна транзакция сумите ще трябва да бъдат възстановявани от доставчика на платежни услуги в рамките на 24 часа от момента, в който той е забелязал или е бил уведомен. Клиентите ще бъдат задължени да платят загубите, произтичащи от незаконното използване на изгубена или открадната карта или устройство, но за не повече от 50 евро.| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>