Слагат всички гурбетчии на отчет

extranjeros-libiaНяма точни данни за броя на българските емигранти в страните от ЕС. След скандала, който избухна след преброяването, направено от НСИ, българите, които искат да работят и живеят, в чужбина ще трябва да попълват декларация, ако напускат страната за повече от една година. Досега гурбетчиите не са били задължавани да се отчитат никъде. Според експертите на НСИ, мярката се налага, за да се въведе ред в статистиката на българите зад граница.

„Информацията за броя на постоянно живеещите у нас не е точна“, призна пред „Стандарт“ шефът на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Иван Балев. „Получаваме данни за ражданията и умиранията в страната. Проблемът е с тези, които напускат България“, допълни той.

Според официалните данни от февруари 2011 г. българите, установили се в чужбина, са 306 000 души. Експертите на НСИ обаче смятат, че те са много повече.

Във вторник НСИ представи критичен доклад, в който постави под съмнение резултатите от националното преброяване през февруари 2011 г. То струваше 28 млн. лева. „Сега може да се проведе с много по-малък ресурс и по-бързо“, увери шефът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Иван Балев.

Микро преброяването можело да стане без попълване на анкетни карти. Посещенията по домовете ще са по списъците на НСИ за отделните преброителни участъци. „Дали това ще стане с наши служители с пари или без пари са неща, които управляващите трябва решат, ако са съгласни, че е необходимо да се направи“, посочи Балев.

Преброителите щели да звънят по домовете и да питат колко домакинства и лица има в съответното жилище, като не се взимат предвид живеещите в чужбина или на друго място.

Експертите на НСИ смятат, че преброяването не е хванало реално колко българи са напуснали страната и са се установили в чужбина за повече от година. Официалните данни от февруари 2011 г. са за 306 000 души, но броят е доста по-голям, за което ни предупреждава и Евростат. Точният отговор на въпроса колко са емигрирали в страните от ЕС, ще получим, когато Евростат събере и обработи информацията от преброяванията в останалите страни членки.

Вчера стана ясно също, че работна група с експерти от НСИ, ГРАО и МВР от миналата година работи по законови промени, които да въведат ред в статистиката на емигриралите българи. Тя не е точна поради законодателни пропуски, твърдят от НСИ. /Фактор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>