“Сиудаданос”: Другата партия, която може да преобърне политиката в Испания

c39525c27aa632182cfe7f206279df28Вече разтърсена от появата на антилибералната партия “Подемос” испанската политика, доминирана дълго време от двупартийния модел, може окончателно да бъде преобърната от възхода на центристката партия “Сиудаданос” – формация, която агитира за “разумна промяна”.

Създадена в Каталуния в средата на миналото десетилетие, за да се противопостави на национализма на част от политиците в този североизточен регион на Испания, ръководената от 35-годишния харизматичен лидер Алберт Ривера партия опитва тази година да направи голям скок към националната политика.

Нейната цел: общинските и регионални избори през май, а след това – парламентарните в края на годината, на които се надява да спечели достатъчно депутатски места, за да се наложи като партията, държаща ключовете към управлението в един силно раздробен парламент, доминиран в продължение на повече от 30 години от социалистическата партия и консерваторите.

Възходът й съвпада с тавана, достигнат от партия “Подемос”, съюзник на гръцката СИРИЗА. Това движение, все още с преднина през март, загуби обаче пет пункта в сравнение с февруари, показва сондаж на Центъра за социологически изследвания, който е под шапката на правителството.

“Сиудаданос”, от друга страна, увеличи потенциалния си електорат от 12,2 на 18,4 процента, изоставайки от социалистите и консерваторите.

Критикувайки корупцията, неравенството и държавната реакция на икономическата криза, “Сиудаданос” предлага промяна в курса, но по-малко радикална. “Ние искаме справедливост, а “Подемос” иска отмъщение”, каза неотдавна Ривера.

“Сиудаданос” привлича избиратели сред “младите, хората от градовете, бивши избиратели на управляващата (консервативна) Народна партия” на Мариано Рахой, анализира Фернандо Алварес Осорио, преподавател по конституционно право в Севилския университет. (Партията) пленява и отвратени от корупцията избиратели, които може би щяха да бъдат изкушени от “Подемос”, но намират “Сиудаданос” за “партия отговаряща (в по-голяма степен) на идеологическата им ориентация”.

За по-малко от година броят на активистите на “Сиудаданос” се увеличи от 2000 на 20 000 през март. Партията поднесе изненада в Андалусия, като получи 9,28 на сто от гласовете на регионалните избори. Те бяха спечелени от социалистите, Народната партия се провали, а “Подемос” остана трета.

“Близо 400 000 андалусийци казаха, че искат промяна, но разумна промяна”, възкликна победоносно Ривера. Завършил право, този жител на Барселона, израснал в семейство на дребни търговци, успя да очарова хора и отвъд Каталуния.

“Той оценява усилията и заслугите на всеки. Вероятно това се дължи на произхода му – скромни родители, които благодарение на работата си са успели да му дадат добро образование”, увери бившият му преподавател по право Франсеск де Карерас.

Подобно на лидера на “Подемос” Пабло Иглесиас, Алберт Ривера дължи част от популярността си на честите си изяви в медиите. Външният му вид – спретнат, гладко обръснат и често в костюм и риза, се различава от този на Пабло Иглесиас – с дънки и конска опашка.

Бивш регионален шампион по плуване, отличен оратор, “Ривера е големият коз на партията, не само защото знае как да комуникира, но и защото може да прави предложения”, увери началникът на кабинета му Хосе Мануел Вилегас.

На 26 години, когато бе адвокат в голямата испанска банка “Кайша”, застана начело на “Сиудаданос”, благодарение просто на подреждането на имената в листата по азбучен ред. След четири месеца вихрена кампания, по време на която нейният лидер се появи гол на предизборните плакати, “Сиудаданос” влезе в каталунския регионален парламент, за да се противопостави на национализма и да заклейми корупцията.

Движението обяви стъпването си на националната политическа сцена през 2013 г. с обещание да извади страната от една “тройна криза”: икономическа, институционална и териториална.

За разлика от “Подемос”, “Сиудаданос” не отрича капитализма. Партията се позовава на двама престижни либерални икономисти: Луис Гарикано, преподавател в Лондонското висше училище за икономика, и Мануел Конте, бивш вицепрезидент на финансовия сектор на Световната банка и бивш служител на регулатора на испанската борса.

Проевропейска партия, “Сиудаданос” флиртува и със социалдемокрацията, като критикува орязванията на бюджета в сферата на здравеопазването и образованието и изгонването на семейства от домовете им, ако не могат да си платят заемите.

Левицата твърди, че “Сиудаданос” поддържа неяснота около идеологията си, за да замаскира своя консерватизъм, а десницата – че й липсва сериозност. “Сиудаданос” разклаща и двете основни испански партии, така както и “Подемос”.

Ривера се цели в пост, който никой каталунец не е заемал в последно време и то в разгара на сепаратистка криза – ръководител на испанското правителство.

 По БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>