Силният туристически сезон в Испания дава шанс за изборна победа на Рахой

Reuters

1327_00Испания регистрира най-големия спад в безработицата за месец май, тъй като курортите са наели рекорден брой хора заради очаквания огромен наплив на туристи, предаде “Ройтерс”. Това може да спечели избиратели за десния премиер Мариано Рахой само 3 седмици преди предсрочните избори в страната.

Откакто преди 3 години бе сложен край на рецесията, безработицата постепенно намалява, но много хора все още изпитват трудности в намирането на препитание – факт, който нагнетява напрежение сред избирателите.

Испанците трябва да гласуват на извънредни парламентарни избори на 26 юни, след като резултатите от редовния вот в края на декември не доведоха до формиране на правителство. Макар тогава управляващата Народна партия да получи най-много гласове, те не бяха достатъчно, за да управлява сама. Нито една от останалите 3 партии, получили най-голяма подкрепа – Испанската социалистическа работническа партия, крайнолявата “Подемос” и центристите от “Сиудаданос” – не се споразумяха за формиране на коалиция. Проучванията показват, че и тези избори могат да доведат до патова ситуация и партиите отново да бъдат принудени да се опитат да съставят дву- или трипартийно управление.

Броят на регистрираните безработни в Испания по данни на социалното министерство е намалял с 3% спрямо април и за пръв път от 6 години е под психологическата граница от 4 милиона души (3.89 милиона). В абсолютни стойности през май безработните намаляват със 120 000 души – най-големият регистриран спад за този период от годината. Разкриването на нови работни места също напредва, макар и с по-малки темпове. Едно на всеки 6 работни места се разкрива от хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

Нефункционалният трудов пазар на Испания изигра голяма роля в резултатите от изборите през декември, тъй като нововъзникнали формации като “Подемос” получиха сериозна подкрепа от тази част от обществото, която настоява за повече защити за правата на работниците.

Според проведените досега социологически проучвания Народната партия отново ще спечели вота, но резултатите й ще са много под необходимите за парламентарно мнозинство.

Анкетите показват, че на изборите през декември близо 25% от избирателите са решили как да гласуват в последния момент, което означава, че отново може да очакваме промени в последните дни преди вота.

Наскоро крайнолявата “Подемос”, която е срещу мерките за строги икономии, се обедини с друга крайно лява формация. Очакванията са в този формат те да бъдат втора или трета политическа сила след вота на 26 юни, основно благодарение на испанците, които все още не усещат върху себе си ползите от икономическото възстановяване.

Масовите съкращения по време на 6-годишната рецесия наредиха страната на второ място по безработица в Европа. Макар след 2013 г. Тя чувствително намаля, по данни на националния статистически институт нивата все още се движат около 21%.

Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>