Сепаратистки политик избран за премиер на областта Каталуния

0000289184-article2source-reutersСепаратистки политик, който обеща да възобнови процеса на отделяне на автономната област Каталуния от Испания, бе избран за премиер на регионалното правителство.

Кандидатурата на Карлес Пучдемон бе подкрепена от 70 депутати в 135-местния парламент на Каталуния. Това стана благодарение на гласовете на сепаратистката коалиция “Заедно за “Да”, която контролира 62 от местата в парламента, и обединението “Кандидатура за народно единство”, което разполага с 10 мандата.
Шейсет и три депутати са гласували против кандидатурата на Пучдемон.

“Трябва да подновим процеса за създаване на независима държава в Каталуния, за да бъдат суверенни решенията на каталунския парламент”, каза Пучдемон в реч пред парламента на богатата област преди гласуването.

53-годишният Карлес Пучдемон е бивш журналист и кмет на каталунския град Хирона.

Вчера изпълняващият длъжността премиер на Каталуния Артур Мас обяви, че се отказва от нов мандат, за да може да се състави правителство от сепаратистките формации, които искат да работят за независимост на тази испанска област.

Мас предложи Карлес Пучдемон за премиер, тъй като “Кандидатура за народно единство” отказа да подкрепи досегашния премиер за нов мандат. Ако не бе постигнато съгласие за нов премиер на областта до 11 януари, щяха автоматично да се свикат нови избори.

На 27 септември м.г. в Каталуния се произведоха регионални парламентарни избори, на които победи коалицията “Заедно за “Да”. Тъй като тя не получи абсолютно мнозинство в парламента, се наложи да търси подкрепа от “Кандидатура за народно единство”. Сепаратистите в Каталуния искат да обявят независимост от Испания в рамките на 18 месеца. /БТА/

По публикацията работи: Елка Василева / Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>