ИСПАНИЯ – СЕДЕМ КАПИТАЛНИ ГРЕШКИ, КОИТО СЕ ДОПУСКАТ ПРИ ПОКУПКО – ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩЕ БЕЗ НАМЕСА НА ПОСРЕДНИК

imagesОсновните грешки, които се допускат при продажба на жилище, без да сме се консултирали със специалист са няколко.

- Непознаване на механизма на продажба

Повечето от продавачите познават много бегло операциите, които съпътстват една продажба. Те все повече се усложняват и изискват стриктната намеса на професионалисти.

Например – направата на договор за покупко-продажба, подготовка на нотариалния акт (escritura notarial ), данъчната страна на въпроса – като например оценка (tasación ) на собствеността или смяна на собственик (cambio en el catastro ).

- Поставянето на погрешна цена на собствеността

Оценката на жилището е друга точка. Клиентите в много случаи надценяват собственостите си в сравнение с тяхната цена на пазара. Това води до силно намаляване на възможностите за продажба. Tе не са в състояние да видят някои от дефектите, които има жилището. Поради тoвa се налага обективна оценка на трето лице, което в случая може да бъде посредник (agente inmobiliario ).

- Филтриране на посещенията от страна на собственика

Необходимо е да се изработи филтър по отношение на купувачите, тъй като не всички, които имат желание да закупят, имат икономическата възможност. Допустимо е посетителите да са просто любопитни, а дори и крадци.

- Грешки при процеса на закупуване

Би трябвало да споменем, че не само продавачите правят грешки при процеса на покупко-продажбата. Грешки се допускат също и от страна на купувача. Не във всички случаи на продажба, продавача информира за допълнителните разходи по процеса на закупуване на жилището, нито пък за документацията, необходима за целта. Това е друг сериозен мотив, за да се обърнем към специалист. Той ще направи предварителна оценка на всички тези разходи без каквото и да било заплащане от страна на купувача.

По този начин клиентът получава предварително представа за размера на разходите, които трябва да поеме той, както и същите такива от страна на продавача, за да получи жилището без каквито и да било тежести ( libre de cargas económicas).

- Обзавеждане на жилището

Жилището трябва да се показва без натрупани лични вещи и претрупана декорация. За продавача имат специално емоционално съдържание, което в повечето случаи не съвпада с вкуса на купувача.

- Отказ за подписване на “exclusiva” с агенцията за недвижими имоти

Този факт е доста трудно разбираем, но това подобрява и дава подтик на агенциите за недвижими имоти. По този начин агенциите работят лично с всеки един собственик и полагат максимални усилия да открият идеалния купувач за собствеността.

- Подготовка на план маркетинг по отношение на продажбите

Необходимо е да се изработи специален план с подходяща реклама, както и разпределянето и, имайки предвид опита и познанието на сектора, в който е разположена собствеността.

Статията подготви: Финансов експерт Руми Сарайска, Мадрид – Тел./ факс: 0034/ 91 817 58 91; Мобил: 0034/ 617 32 11 56; Ел. поща: sarayska@yahoo.es ;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>