„СЕДЕМ” – испано – български акценти на асоциация “Балкан”-Хатива

  Хатива е град с многовековна история, архитектурни паметници, замъци, обявени за туристически обекти с национален интерес и общински център с голямо значение на областно ниво. От 15 до 20 август в града се празнува т. нар. Августовска ферия (панаир) – най- стария панаир в област Валенсия, който се организира ежегодно от 1250 година със заповед на крал Хайме Завоевателя. Оттогава вече близо 8 века августовският панаир събира хора от цяла Испания. На площ от 45 000 кв.м. са разположени сергии, атракции, ателиета и щандове, които посетителите могат да разгледат и на които се предлагат най – разнообразни неща: от образци на валенсианското керамично изкуство през типичния испански сушен бут и зрял кашкавал до ръчно изработени ветрила, бастуни и селскостопанска техника. Освен комерсиалното измерение, панаирът на Хатива има няколко други – културно, музикално и спортно. В най –новата история на този панаир вече се включваме и ние – наследниците на друга вековна традиция – българската. На миналогодишната ферия участва танцовия състав „Българи” към нашата асоциация. Не мога и не искам да избягна въпроса за усилията на българите в чужбина за етнокултурно обособяване -провокация и към общността, и към приемната държава. Усилия, които преследваме с години с една-глобална, много важна цел – изграждането на позитивен образ на България чрез разработване на културни проекти и провеждане на прояви за представяне на национални културни ценности.

Най – вдъхновяващото нещо в житейския път на хората е да са заобиколени от сродни души, които не приемат да живеят без призвание, с които, споделяйки стремежи, мечти и ненаучени уроци не се страхуваме да останем верни на себе си. В асоциация “Балкан” Хатива непрекъснато реконструираме тези търсения с цел да съхраним българската духовност във времето, пътувайки чрез изкуството в собствения си и в световете на другите, усвояваме нови пространства – опознавайки се всеки път с радостна изненада и с благодарност, че и публиката ни „разчита” и разпознава. Така се появи АРТ СТУДИО „ СЕДЕМ” на асоциация “Балкан”, с неудържима склонност към новото и обичаното – рисувани керемиди, яйца „ Фаберже – Топузова”, стъклопис, керамика, картини 3D, бижута на една кука, все „български корени”, които уж нямаме намерение да пускаме тук, но инстинктивно пием от живителната влага на местната почва. И като онзи творец, който сънува своите фантастични и загадъчни видения, видяхме в реалния си сън, че можем да овладеем поредното стъпало на собственото си предизвикателство, съзнавайки неизбежността на съдбата, но винаги с мотото:   “Когато тръгнеш нявга за Итака, моли се пътят ти да е далечен.” И тръгнахме. Искате да завърша конвенционално? Няма да стане, защото трябва да се впускам в подробности около непосилния наем за мястото, парите за материалите, умората от денонощното стоене и усмихване (ако не сте чели списание “Пари и култура”, препоръчвам го горещо), безразличното отминаване на безработните, на които не им е до изкуство (отчайващо много са) и т.н. Няма да стане, защото, вървим по Пътя, сънувайки и ни е рано за събуждане. Добре, че е неутъпкан този път, нов е и е труден, но по него срещаме приятели, които всеки път ни вдигат, спънем ли се в някой камък. Освен това са толкова талантливи, че се чудя дали не съм ги измислила. Така или иначе, арт студио „ Седем’ проходи. И усещам увереността, че още дълго ще ни приобщава към виденията си за България.  

Ваня Пенчева

Асоциация „Балкан”-Хатива

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>