Световният парламент на българите започва своята работа във Варна

За четвърти пореден път Варна става домакин на редовната сесия на “Световния парламент на българите“, която ще се състои на 3 и 4 ноември в зала “Пленарна” на общината. За разлика от други години, когато форумът събираше наши сънародници от цял свят, този път поради икономическата криза в сесията ще участват около 200 българи от 28 страни. В рамките на двудневната сесия те ще дискутират въпроси и проблеми на българските общности.

В първия ден предстои да бъдат гласувани промени в ръководството на Световния парламент на българите. Досегашният председател Любомир Василев се оттегля по здравословни причини, а за неговия пост е предложен проф. Пламен Павлов. Неговата кандидатура бе издигната от акад. Александър Чирков, председател на Асоциацията на българите по света.

Във втория ден Световният парламент ще направи обръщение към управляващите за възстановяване на българското гражданство на българите от Република Македония, Егейска Македония, Западна Тракия и Западните покрайнини, придобито през 1941 г. и незаконно отнето през 1945 и 1952 г.

Световният парламент на българите ще отправи призив до властите ни за откриване на бългаски колежи в Гърция, Албания, Косово, Испания и САЩ.

/cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>