Светият Синод се събира на спешно заседание

Светият синод на Българската православна църква ще се събере на спешно заседание след кончината на Негово светейшество патриарх Максим, за да изпълни изискванията в устава на БПЦ.

Това каза за БТА Сливенският митрополит Йоаникий.

От Светия синод заявиха за БТА, че заседанието вероятно ще е днес или утре и на него трябва да бъдат определени “всички стъпки за изпращането и погребението на патриарх Максим”.

Негово светейшество е починал рано тази сутрин в правителствената болница “Лозенец”.

След кончината на патриарх Максим според устава на Българската православна църква най-старшият член на намаления състав на Светия синод -

Великотърновският митрополит Григорий, в седемдневен срок трябва да ръководи БПЦ и заедно със Светия синод да избере наместник-председател на Църквата

Това заяви за БТА Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет в коментар какво предстои в БПЦ след кончината на българския патриарх Максим.

Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх, обясни Велинов.

Той пожела изборът на нов глава на БПЦ да бъде успешен и да бъде избран този митрополит, който достойно да продължи делото на патриарх Максим.

Попитан кога ще бъде поклонението и опелото на патриарх Максим, Емил Велинов отговори, че решение за това ще вземе Светият синод на БПЦ. Той добави, че за него ще бъдат изпратени покани до поместните православни църкви.

“Погребението на предния патриарх беше преди много години и някой едва ли си спомня как протича такова погребение”, каза пред Би Ти Ви Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

“Рано или късно ще трябва да бъдат освободени тленните останки на патриарх Максим от правителствена болница и положени в ковчег. Тогава ще трябва ковчегът да се донесе в храма “Св. Ал. Невски”.

Условията са описани в устава на Църквата. Новият патриарх трябва да е

не по-млад от 50 години и най-малко пет години да е бил митрополит

Светият Синод трябва да представи на избирателите трима кандидати и измежду тях Църковният събор ще трябва да избере бъдещия патриарх”, обясни епископ Тихон.

Кой ще бъде следващият патриарх се очаква да стане известно в началото на март 2013 година,

обясни пред “Дарик” проф. Иван Желев, богослов от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и бивш председател на Комисията по вероизповедения.

Според проф. Желев предстои състав от четирима старши митрополити да свика съвещание на Светия синод, на което да бъда избран заместник на починалия патриарх, който да поеме управлението на Българската православна църква до избора на нов патриарх.

“По новия устав трябва в четиримесечен срок да бъде избран новия патриарх на България. Тъй като началото на поста другата година е в средата на март, вероятно в самото начало на март ще бъде направен този избор, а веднага с избора става и канонизация”, обясни проф. Желев.

Той добави, че кандидати за поста са всички, които отговарят на условията.

“Някои могат да си направят отвод поради здравословни или други причини. Един от митрополитите – Пловдивският митрополит Николай, няма възрастта, двама нямат стажа – отново митрополит Николай и Доростолският митрополит Амбросий в Силистра. Останалите са потенциални кандидати”, каза богословът.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>