Сарагоса (Zaragoza)

cin7Сарагоса (на испански Zaragoza) е град в Испания, столица на автономния регион Арагон. Населението на града е 675 121, което го прави 5-ти по големина в страната. Сарагоса е важен индустриален център с добре развита тежка промишленост. Най-големият завод в града е автомобилостроителния завод на Опел с над 8 000 работници. Други важни отрасли са електротехническа (производство на перални, хладилници), електронна, фина механика и оптика, медицинска апаратура, локомотивостроене, селско-стопанско машиностроене, химическа промишленост. От леката промишленост добре представени са текстилната и хранително-вкусовата. В града има много културни забележителности, най-известните от които са Старата Базилика, Базиликатата Нуестра Сеньора дел Пилар, дворецът Алхаферия с мавърски архитектурни елементи и много други. Градът разполага и с 9 болници, сред които изпъква Университетската болница “Мигел Сервет” с 1 345 легла. Обществените библиотеки в града са 23 с 277 598 тома.

Университетът на Сарагоса, където се обучават 40 000 студенти във 22 факултета, е основан през 1542г. и е един от най-старите университети в света.

Сарагоса е седалище на Испанските военно-въздушни сили, чиято база се използва и от американските военно-въздушни сили, като тренировъчна база. В града е разположен също Щабът на испанските сухопътни войски и Главната военна академия на Испания и някои други гарнизони.

Най-голямата фиеста в града са празненствата в чест на Девата от Пилар. Покровител на града е Сан Валеро (29 януари).

Между 14 юни и 14 септември 2008 г., 200 години след обсадата на Наполеон Бонапард по време на Войната за независимост и 100 години след Испано-френското изложение през 1908г., в Сарагоса се провежда световно изложение Експо 2008, посветено на водата. Тук е седалището на Секретариата на ООН за Десетилетието на водата.

Сарагоса е шестият по туристическа посещаемост град в Испания.

Тук е живял и творил Гоя.

История

Сарагоса разполага с повече от двехилядолетна история. Най-старите следи от живот датират от VІІ в. пр. Христа, от древни поселища от края на Бронзовата епоха.

Между 25г. пр.н.е. и 12г. пр.н.е. (или вероятно през 14г. пр.н.е.) върху останките от древния иберийски град Салдувия, Октавиан Август основава римски град, който нарича на себе си – CaesaraugustaColonia Caesar Augusta (на български – Колония Цезар Август). Градът е с правоъгълна планировка на застрояване и приблизителна площ от около 47 хектара. Малко по-късно градът процъфтява и се превръща в най-важното поселище по средното течение на Ебро.

През 452г. градът е превзет от суевите, а през 466г. – от вестготите, които го присъединяват към своето Кралство Толоса. Градът преживява също френската обсада през 541г. и множество атаки от страна на баските племена.

През VІІв. по време на епископите Браулио (епископ на града между 631 и 651г.) и Самуел Тахóн (от 651г. до 683г.), Сарагоса е в апогея на славата си. През 714г. градът е окупиран от сарацина Муса ибн Нусайр и става важен център за мюсюлманите, които го наричат Медина ал-Байда Саракуста (бялата Сарагоса). През 788г. влиятелното семейство Бану Каси от Лéрида, прави Сарагоса столица на своето емирство. Поради непосредствената близост на християнските кралства, мюсюлманите изграждат нови крепостни стени и разширяват града, създавайки два нови квартала – еврейски и на християнското малцинство. С разпадането на халифата на Кордоба през 1 031г., Сарагоса е обявена за столица на едно значимо кралство – Емирство Саракуста.

С подкрепата на кастилци и арагонци, Алфонсо І отвоюва Сарагоса през 1118г. и я превръща в столица на Кралство Арагон. Мюсюлманското население е принудено да се пресели извън стените на града, където създава нов, мавърски квартал, а центърът на града е заселен с християни и даден като феодално владение на Гастон ІV де Беарне заради заслугите му при отвоюването.

В края на ХІІІв. става център на Арагонското обединение (сдружение на благородници за ограничаване на кралската власт и поддържане на собствените им привилегии), което е унищожено от Педро Церемониялния (крал на Арагон, Валенсия и граф на Барселона) през 1384г. По време на Инквизицията наред с множеството бунтове, Сарагоса се прочува и с убийството на инквизитора Педро Арбуéс през 1485г. През ХVв. се появяват предградията на земеделците и рибарите.

По време на управлението на Фернандо ІІ де Арагон – Католика, е основан Университетът на Сарагоса и се изгражда Лонха (първата стокова борса), чиято сграда е запазена и до днес и функционира като общинска изложбена зала. Прогонването на евреите през 1492г. и на маврите през 1609г. провокират известен застой в развитието на града, но въпреки това, той не губи важността си (с 25 000 жители през 1548г.).

В края на ХVІв. Сарагоса става сцена на важни събития. Антонио Перес – Държавен секретар на крал Фелипе ІІ, е задържан и обвинен в измяна на Короната и убийство, за което трябвало да бъде съден от Върховния съд на Арагон. За да предотврати това, Фелипе ІІ обявява секретаря си за еретик и разпорежда преместването му, за да бъде съден от Светата инквизиция – институция с по-висок ранг от Върховния съд. Когато обаче бива изведен за преместването, народното недоволство принуждава Антонио Перес да се върне обратно в затвора. Кралят и Инквизицията заплашват с публични наказания за назидание. Фелипе ІІ изпраща армията. Върховният съдия на Арагон Хуан V де Лануса, който застава начело на протестите е задържан и екзекутиран без съд. Скоро след това, протестите затихват, а този инцидент остава като един от най-мрачните периоди на политически съзаклятия и интриги. В памет на събитията, на площад “Арагон” (Plaza de Aragón) в Сарагоса е издигнат паметник на правосъдието.

Икономика

Сарагоса е четвъртият по значимост град в Испания, според Индекса за икономическа активност. В икономиката на града значимо място заемат заводите “Опел” на Дженерал Мотърс във Фигеруелас /малка община в провинция Сарагоса/. Други важни компании са B/S/H(Bosch, Siemens, Balay) – електродомакински уреди, CAF – локомотиви и железопътни материали, Torraspapel – лидер в производството на хартия, Pikolin – производство на матраци, Lacasa – шоколад, Hispano-Carrocera – автобуси, LeciTrailer – за камиони, шасита, ремаркета и полуремаркета, контейнери и пр., пивоварният завод Ambar и др. Проекти като PLAZA (Plataforma logística de Zaragoza), която със своите 12 500 000m2 е най-голямата в южна Европа, дават импулс на логистичния сектор през последните години, извеждайки търговския транспорт на региона на трето място в Испания след Мадрид и Барселона. Някои от фирмите, разположени в PLAZA са Dell, Индитекс (Zara, Massimo Dutti,…), известната фирма за производство на детски играчки Imaginarium, Porcelanosa (обзавеждане и аксесоари за баня), веригата хипермаркети Eroski и множество други.

В края на 2007г. е оповестено началото на макропроекта “Гран скала” – град на развлеченията, който ще бъде разположен в района на Лос Монегрос (между Сарагоса и Уеска) и в който Сарагоса се стреми да играе главната роля. Комплексът ще включва 32 казина, 70 хотела, 6 големи тематични парка и 12 по-малки, музеи, игрища за голф и един хиподрум. Реализацията на проекта ще започне през 2011-2012г., като през 2014г., когато ще бъде приключена първата фаза, се очакват около 5,5 милиона туристи. През 2020г., когато комплексът ще бъде завършен окончателно, туристите ще бъдат 25 милиона. Стремежът е “Гран Скала” да се превърне в най-големия център на хазартните игри, след Лас Вегас.

Milla Digital е друг проект, претендиращ да привлече фирмите, свързани с развитието на новите технологии. Изключително добрият имидж, изграден по време на Експо 2008, положителната оценка на ООН относно създаването на център за наблюдение и изследване на климатичните промени и не на последно място конкурентноспособността на проекта по отношение на цени и заплати (в сравнение с Мадрид и Барселона), прави така, че малко по малко идеята да започне да се материализира, въпреки първоначалните колебания за нейната осъществимост.

Пуерто Венеция е друг от големите проекти в процес на изграждане. Става дума за втория най-голям в Европа парк за развлечения и търговия, и първи в западна Европа. На площ от 206 000m2 са обединени мода, спорт, забавления и услуги. Ще разполага с най-голямата галерия за мода в Испания, разположена на площ повече от 72 000m2. Присъствието на “El Corte Inglés” (първата в Испания верига молове) и на един от най-големите в страната магазина на IKEA, превръщат Пуерто Венеция в нещо повече от атракция за арагонците. Паркът вече функционира на първа фаза и досега е приел повече от 5 милиона посетители. Сарагоса е избрана за негово седалище поради това, че около 60% от населението и около 80% от богатствата на Испания са концентрирани в радиус от около 300км от града.

Подобен род големи търговски инициативи стимулират развитието на редица дейности и създаването на множество офиси, като внушителната сграда на World Trade Center Zaragoza.

География

Сарагоса е разположена в долината на Ебро, на мястото, където в реката се вливат притоците и Уерва и Гайего. Реката е от много голямо значение за града. Понастоящем, благодарение на Експо 2008, бреговете на Ебро се намират в много добро състояние. Работено е много, за да могат жителите на града да се наслаждават на природните дадености – създадени са дълги участъци с коловози за велосипеди, а също и паркове с различни услуги. Високият коефициент на изпаряемост, заедно с ниското ниво на валежите, благоприятстват развитието на степна разтителност в околностите на Сарагоса, пейзаж, контрастиращ на богатата речна растителност. Като цяло растителността в града е типична за умерено-континенталния климат, по-рядко се срещат палми и кактуси. Мандарини се забелязват само в ботаническата градина, вероятно поради по-ниските температури през зимата. Често в парковете и по улиците се срещат иглолистни дървета от вида на боровете.

Климат

Сарагоса има средиземноморски континентален полупустинен климат. Екстремните температури не са рядкост. Зимите са много студени, с много облаци и отрицателни температури, особено през месеците декември и януари. Летата са горещи, с температури понякога надвишаващи 35 °C, дори достигащи до 40 °C в някои дни. Валежите са оскъдни и предимно през пролетта, като годишното им ниво е около 315мм. Най-високата регистрирана температура в историята е 43,1 °C на 22 юли, 2009г., а най-ниската – минус 14 °C на 01 януари, 1888г. Снеговалежите са изключителна рядкост, поради малката надморска височина (210-250метра). Средната скорост на вятъра е 19км/час. Северният вятър е характерен за зимата и за началото на пролетта.

Комуникации

Сарагора е свързана с Мадрид, Барселона, Билбао и Валенсия (през Теруел) посредством автомагистрали. По автомагистрала А-3 се достига почти до Франция (в посока на тунела Сомпорт), въпреки че веднага след границата пътят се превръща в третокласен, заради необяснимата политика на френското правителство, което повече от три десетилетия отказва да инвестира в този маршрут, затруднявайки добрата комуникация между Сарагоса и Тулуза.

Сарагоса разполага със собствено международно летище. През март 2008г. е открит новият терминал, с капацитет за 1 милион пътници и понастоящем, благодарение основно на компанията за нискотарифни полети Ryanair, има редовни полети до Лондон, Милано, Рим, Брюксел, Париж, Франкфурт, Мадрид, Палма де Майорка, Аликанте и Сантяго де Компостела. Що се отнася до търговския транспорт, летището на Сарагоса е в процес на изключителен подем, което през първите месеци на 2009г. го поставя по значимост на трето място в страната. Предстои изграждането на нова модерна контролна кула.

На 11 октомври, 2003г. е открита новата високо скоростна железопътна линия (AVE) Мадрид – Сарагоса -Лèрида, осигуряваща връзка между Сарагоса и Мадрид само за 90 минути. На 20 февруари 2008г. е открито продължението на линията до Барселона. От май 2007г. новата железопътна гара Делисиас подслонява и централната автогара на града.

Транспорт

В последните години градът е строен “на широко” с типично испански стил: широки улици, често пъти с еднопосочно движение за увеличаване на проходимостта на трафика, удобни за пешеходците тротоари с възможности за движение с количка, паркови пространства за спорт и отдих и наличието на водни пространства и фонтани.

Основният градски транспорт в Сарагоса е автобусният. Фирмата концесионер осигурява заетост на почти 750 работници и служители и разполага с автопарк от близо 350 превозни средства, обслужващи 47 градски линии, по които се реализират около 15 милиона пътувания годишно. Функционира също и линия на така атрактивните туристически автобуси. От 2008г. градът разполага и с редовна автобусна линия, обхващаща околните населени места. В проект е втора подобна линия с дестинация логистичната платформа PLAZA.

Първата фаза на първата трамвайна линия в града беше открита на 19 април 2011г., а втората фаза е в процес на изграждане и се очаква да бъде приключена през 2013г. Макар и в начален стадии, се правят проучвания за изграждане на метро-линия по направление изток – запад.

Сарагоса разполага и с няколко околовръстни шосета, основните, от които са:

  • Z-30 – градско шосе с ограничение 50 км/час, което значително облекчава трафика в центъра на града.
  • Z-40 – магистрала, обикаляща изцяло града и улесняваща транзитното преминаване, както и разделяне на градския и регионалния трафик от националния.

През 2008г. е въведена системата за велосипеди под наем и са изградени допълнително 40 км велосипедни алеи, с което общата им дължина става 88,4 км. Към средата на 2009г. се изчисляват на 9 000 ежедневните ползвания на тази услуга, в добавка към 20 000 придвижвания дневно със собствени велосипеди. В момента съществуват 100 стоянки за 1 000 велосипеда. Услугата функционира целогодишно, без почивни дни. Работното време е от понеделник до четвъртък – 6.00-24.00 часа, в петък – 6.00-01.00 часа, събота, неделя и празници – 8.00-01.00 (съответно 24.00 часа, ако предстои работен ден). Годишният абонамент струва 20 евро.

Атрактивна услуга е разходката с кораб от пристанище Вадорей до района на Експо 2008, но поради проблеми с пълноводността на реката в някои периоди на годината, тази услуга не функционира постоянно.

Отново по повод международното изложение през 2008г., е изградена въжена кабинкова линия с дължина 1,5 км, която работи само в края на седмицата и в празнични дни. /Уикипедия

Държава Испания
Автономия Арагон
Провинция Сарагоса
Население 675 121
Гъстота 693,3 жит./km2
Надморска височина 210 – 250 метра
Пощенски код 50001 – 50020
Телефонен код +976 (+34 976)
Уеб-сайт: http://www.zaragoza.es
Площ973,78 km2 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>