Сан Себастиан 2012 – по-международен от всякога

 

С галапрожекцията на “финансовия трилър” “Арбитраж” на Никълъс Джарецки  нa 21 септември се откри най-важното филмово събитие в Испания: фестивалът в Сан Себастиан.

Изпълнителката на главната роля Сюзън Сарандън е първата от популярните фигури от широкия екран, която пристигна в баския град, и не е изненадващо, че голяма част от тези, които ще я последват, са също от САЩ. Все пак американското кино пълни салоните в ежедневието, а на фестивали осигурява звездите.

Сан Себастиан 2012 - по-международен от всякогаРичард Гиър и Сюзан Сарандън пристигат за премиерата на “Арбитраж” на фестивала в Сан Себастиан на 21 септември 2012 г.
Фотограф: Vincent West

Илюстрация за това са почетните награди “Доностия” за цялостно творчество, които на юбилейното, 60-то издание на Сан Себастиан по изключение са пет и отиват при Оливър Стоун, Дъстин Хофман, Джон Траволта, Томи Лий Джоунс и Юън Макгрегър.

Така или иначе, още първата вечер на фестивала централна роля ще изиграе и една европейска продукция. По традиция в Сан Себастиан се връчва призът на международната федерация на кинокритиците ФИПРЕССИ за най-добър филм за годината – през 2012 г. това е носителят на тазгодишната “Златна палма” от Кан - “Любов” на Михаел Ханеке (“Пианистката”, “Бялата лента”).

Сан Себастиан 2012 - по-международен от всякога

През деветте дни на фестивала на 26 екрана в Сан Себастиан ще могат да се гледат 232 подбрани заглавия от десетки страни. Основното внимание обаче е насочено към 14-те премиери в Официалната секция , които се състезават за големите отличия: Златните и Сребърните раковини.

Сред най-любопитните предложения в тази група са Venuto al mondo на Серджо Кастелито, който за втори път след “Не мърдай” се впуска в територията на мелодрамата по сценарий на съпругата си Маргарет Мадзантини и с помощта на Пенелопе Крус (тук й партнира Емил Хърш, а действието се развива в Босна); “Foxfire” на остросоциалния французин Лоран Канте (“Човешки ресурси”, “В класната стая”), който този път се е захванал с феминистки сюжет от САЩ от 50-те.

Интересен е и “Сезон на носорози” на иранеца от кюрдски произход Бахман Гобади, чиито бляскави полудокументални “Костенурките също летят” и “Половин луна” спечелиха Златните раковини за 2004 и 2006 г.. Въпреки че вече не живее в своята неуютна за артисти и инакомислещи родина и че от натуршчици е минал към Моника Белучи в главната роля, историята, която си е избрал, е отново иранска и отново болезнена.

В Официалната секция са включени ред други обещаващи филми: “Хипнотизаторът” на Ласе Халстрьом (“Животът ми като куче”), “Капиталът” на Коста-Гаврас (“Музикалната кутия”), “Вкъщи” на Франсоа Озон (“Осем жени”, “5 x 2″), “Артистът и неговият модел” на Фернандо Труеба (“Бел епок”) и други.

Сан Себастиан 2012 - по-международен от всякога

“Латинохоризонти” и Made in Spain са разделите, които дават възможност на публика, критика и дистрибутори да се запознаят със селекция от най-доброто в съответните кинематографии за изтеклата година. Сред дузината представени в “Латинохоризонти” (повечето многостранни копродукции) както обикновено преобладават авторите от Мексико и Аржентина: най-новото от предизвикателния мексиканец Карлос Рейгадас, “Post tenebras lux”, е може би най-очакваното от Латинска Америка.

Испанската подборка обхваща 16 филма, сред които “Искрата на живота” на Алекс де ла Иглесия (“Тъжна балада за тромпет”) и “Катманду” на Исиар Болаин (“Дъждът също”). По някакви финансови причини тук е включен и “Бял слон” на талантливия аржентинец Пабло Траперо (“Лешояд”), който отново работи с най-харизматичния актьор на аржентинското съвременно кино Рикардо Дарин.

Отделно жури ще посочи победителя в раздела за първа или втора творба “Нови режисьори”. Тук изборът е между изключително разнообразни мирогледи, подходи и теми от Иран, Израел, Палестина, Дания, Румъния, Великобритания, Бразилия, Чили.

За втора година в програмата “Кино и гастрономия” ще бъдат включени няколко филма с отношение към кулинарията, които ще бъдат “онагледени” в съответния брой вечери, приготвени от прочути сансебастиански готвачи.

“Перли от други фестивали” открай време е една от най-вълнуващите за публиката секции, защото предлага качествени филми, които може би така и няма да бъдат разпространени в страната поради своята некомерсиалност. Сред тях тази година са новите заглавия на Кен Лоуч (“Ангелският дял”), братята Тавиани (“Цезар трябва да умре”), Бернардо Бертолучи (“Аз и ти”) и Оливър Стоун (“Диваци”).

Сан Себастиан 2012 - по-международен от всякога

И тъй като Сан Себастиан гледа не само към настоящето и бъдещето, през 2012 г. предлага разходка и в миналото с няколко добре формулирани ретроспективи. Най-интересни са тематичната, Very Funny Thing: Нова американска комедия”(35 години в 30 образци на хумора в съвременното щатско кино), и авторската, фокусирана върху Жорж Франжу (1912–1987), един от великите ексцентрици в световното кино.

Фестивалът ще завърши на 29 септември с галапрожекцията на “Квартет” – първата изява на Дъстин Хофман като режисьор: камерна история, която се развива в дом за пенсионирани оперни певци.

dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>