Ръст сред вярващите и спад в броя на атеистите в световен мащаб отчитат експерти

И през XXI век продължава да расте броят на вярващите в световен мащаб, а атеистите да намаляват, съобщава порталът на аржентинските католици(aica on line), позовавайки се на данните от годишното изследване “Състоянието на глобалното служение”. Експертите изчисляват, че за последните 11 години невярващите (които не принадлежат към нито една религиозна организация) са се стопили с 2,37 милиона души, а броят на абсолютните атеисти – с 1,37 милиона.
Според проучването всеки ден исляма приемат 79 хиляди души, а хиндуизма – 37 хиляди. От представителите на християнските деноминации най-бурен растеж се наблюдава при петдесятните харизматици – 37 хиляди души в световен мащаб се причисляват към тази група всеки ден. На второ място се нарежда Католическата църква, която ежедневно обогатява християнската статистика с 34 000 нови вярващи. Следващото място в класацията се заема от традиционните протестантски църкви, чиито членове се увеличават с по 20 хиляди на ден.
В лоното на православието преминават по 5 хиляди души дневно, а само с 2 хиляди по-малко е броят на присъединяващите се към Англиканската църква. Привържениците на т.нар. „християнски секти”, отричащи основни християнски доктрини (божествения характер на Иисус Христос и Светата Троица), като “Свидетелите на Йехова” и мормоните, всеки ден приемат в редиците си по 2 хиляди души. От 2000 г. насам броят на самоопределящите се като нерелигиозни намалява със 700 души дневно, като при атеистите този брой е 300, информира Седмица.ру.

Източник: hve.ru

http://evangelskivestnik.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>