Рубини: Събитията в Испания се случват по кризисните сценарии на Ирландия и Гърция


Сегашното развитие на събитията в Испания се случва по кризисния сценарий, който напомня Ирландия и Гърция, каза днес икономистът Нуриел Рубини.

Тези, които внимателно следят събитията в еврозоната, ще бъдат поразени от това в каква степен за пореден път се повтарят кризисните събития, но този път в Испания, посочи Рубини в статия, публикувана във вестник Financial Times.

Съмненията на инвеститорите за испанската банкова система напомнят за съмненията в Ирландия през 2009 г. и 2010 г. Испанската програма на строги икономии, водеща към рецесия, е аналогична на програмите, които предизвикаха спад в Гърция и Португалия, допълва Рубини.

По думите му Испания може да преодолее сегашните трудности само ако икономиката на страната започне да расте. Германия обаче едва ли ще се съгласи испанските банки да бъдат пряко финансирани от програмата за подпомагане на Европейската централна банка.

Сегашното развитие на кризата в периферията на еврозоната и в Испания напомня на забавена катастрофа на влак, смята анализаторът./infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>