РИГАНЪТ ЖИВЕЕ И ЗА НАС

ДИЕТОЛОГ ЕКОТЕРАПЕВТ – Т Е О Д О С И Я  С Т А Н Е В А е отново с вас, читатели: земни,  по-малко земни и  летящи  хора със своя монолог – диалог:

РИГАНЪТ ЖИВЕЕ И ЗА НАС – Днес го срещнах – загледах го – привлече ме… Поиска да го докосна, така го поиска, че аз го усетих…

– Къде го срещнах ли? – Да, той е планинска билка, която няма как да срещна по улиците на Мадрид. Но, го видях – откъснат наскоро букет, надничаше от касетката, пред вратата на един зеленчуков магазин, чакащ да влезе като новата стока за деня.

Поисках го много – харесахме се взаимно. Той беше се свил, нямаше все още цветове, защото започва да цъфти в края на пролетта, началото на лятото. Но, беше толкова зелен и като че ли се намираше на мястото си из храсталаците и каманаците…

Взех семената му от друг негов родственик и сега искам да си направя градина от неговата прелест, която да разцъфти със своите почти бели, бледорозови и розови цветове. И, цяло лято мога да се наслаждавам на неговата мека красота.

– Защо да го правя ли? – Защото знам, че тази красота не е случайна! Тя живее за да дава и на нас! Но, за да изглежда добре отвън сигурно носи и нещо от вътре!?! – Така е! Аз го знам! Ще ви разкажа какъв е той…

Знаем, че ябълката е един от най-полезните плодове – силен антиоксидант, който е като емблема щом стане въпрос за здраве и здравословно хранене и хрупаме все по-често и по-често… Но, ако трябва да я сравним с ригана, той е над 40 пъти по-мощен антиоксидант от нея. Не, искам да апелирам, че трябва да забравим за ябълките, а да добавим и тази сила – ригана към дневното си меню.

Източник на на много фитохимикали, хранителни вещества и витамини: бета-каротин, алфа-пинен, лимонен, есенциални мастни киселини, танини, тимол, киселини: олеанова, размаринова, миристинова, кофеинова; желязо, калций, магнезий, калий, манган, цинк, фосфор; витамините А, В1, В3, С, и други фитохимикали.

Богат на фибри, риганът премахва токсините, неутрализира свободните радикали и лекува вирусните, бактериални и гъбични инфекции. Стабилизира имунната система. Идва на помощ, когато ухапят насекоми, ужилят пчели, когато възникнат кожни проблеми (успокоява сърбежитe).

– Проблеми със стомаха? Диярия? – Той е тук! Прогонва всякакви хронични инфекции!

– Настинали сте? – Бронхит, кашлица, болки в ушите си отиват от вашият организъм след като се появи риганът.

Паризитните инфекции, асмата, артрита, псориазиса, менструалните нарушения, алергиите, акнето, заболявания на пикочните пътища и др.

Белият риган (Origanum heracleoticum L.) е с аромат и вкус като на чубрицата, докато Origanum vulgare и е много близък до майораната, чиито цветове са розови до виолетови.

Риганът като подправка, който го намираме обикновено в хранителните магазини е в повечето случай смес от различни видове и не е с тези лечебни свойства, които има Origanum vulgare.

Болкоуспокояващото, антисептично, противоглистно, отхрачващо и нервоуспокояващото му действия се дължат на тимола, който се съдържа в ригана. Пичогонното действие е благодарение на етеричното му масло.

Риганът ( Origanum vulgare ) стимулира храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата и възбужда апетита.

Газове и спазми в сомаха и червата затихват и изчезват от тях. Стимулира секрецията на потните жлези, помага при чернодробни и жлъчни инфекции, понижава високото кръвно налягане. Дава подкрепа на нервната система като я укрепва.

Начин на употреба:

Запарка: 1 супена лъжица пресни или сушени  листа от риган се запарват в  500 мл вряща вода, в продължение на 5 минути. Приема три пъти на ден, преди хранене.

!!!   *** 30 минути преди сън – вечер е подходящо да се изпие запарка от риган:1 чаена лъжичка в 250 мл вряща вода, в продължение на 5 минути се запарва, при лениви черва, кашлица, нервно напрежение и безсъние.

!!!   *** За жабурене при зъбобол, за гаргара при проблеми с гърлото се прави същата запарка:1 чаена лъжичка от билката в 250 мл вряща вода, в продължение на 5 минути се запарва.

За бани: Приготвя се запарка  от 300 г от билката в 2-3 л кипяща вода, в продължение на 10 минути. При различни видове кожни проблеми, можете да си помогнете с риган и по този начин!

Етеричното масло е ефикасно средство против молци и мравки.

Маслото може да се маже и върху кожата ( с над 50% разреждане ) – 2 пъти на ден при  бактериални и гъбични инфекции.

Когато се прилага вътрешно,с маслото трябва много да се внимава и го препоръчвам задължително само след консултация с професионалист!

!   Внимание  ! Риганът не трябва да се употребява в големи дози, тъй като тогава има токсичен ефект! С тази информация не се изчерпва познанието за ригана, но мисля, че е един орентир в употребата му за здравни ползи.

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>