Решено: от 15 декември 2015 г. в ЕС – без такси за роуминг и без ограничения за интернет

1388515046_583237010_3-moviles-android-MovilesС голямо мнозинство днес Европейският парламент одобри премахването на таксите за роуминг от 15 декември 2015 г. и отпадането на ограниченията за интернет в ЕС.

Както „Български новини” вече съобщи, след проведения вчера дебат днес Европейският парламент гласува новия законодателен телекомуникационен пакет. Одобрените нови правила ще имат сериозен ефект върху пазара и потребителите в Европа.

С вота си днес евродепутатите решиха таксите за роуминг (за разговори, текстови съобщения и мобилен интернет) в рамките на ЕС да отпаднат от 15 декември 2015 г. След тази дата обаждането или изпращането на имейл през мобилен телефон от чужбина ще струва точно толкова, колкото и у дома. Предвиждат се и мерки, улесняващи търговията и отдаването под наем на права за използване на части от радиочестотния спектър, които са част от необходимите условия за осигуряването на по-бърз мобилен интернет.

С решенията днесн в законодателството бе въведено изискването за еднакво третиране на интернет трафика, на принципа на мрежовата неутралност. Доставчиците на интернет услуги вече няма да могат да блокират или забавят интернет услуги, предоставяни от техните конкуренти. Досега имаше оплаквания, че някои интернет доставчици блокират или забавят VoIP услуги (предаващи звук през мрежата) като Skype, тъй като те могат да бъдат използвани от техните клиенти като алтернативен начин за свързване и провеждане на разговори.

Нови законови разпоредби регламентират вече и трансграничния електронен подпис. Те дават възможност на фирмите, гражданите и публичните власти, желаещи да сключват трансгранични сделки, да кандидатстват за университет или да сключват брак онлайн, да получат достъп до лесни и сигурни начини да се подписват и да сертифицират документи.

След гласуването на пакета от правила за телекомуникационния пазар намирането на споразумение за тях с правителствата на страните-членки ще бъде един от приоритетите на новия Европейски парламент, който ще бъде избран през май тази година.

Депутатите одобриха днес и въвеждането на таван за таксите по разплащанията с банкови карти, които търговците на дребно плащат на банките за операциите с банкови карти, за което „Български новини” вече съобщи. С отделно гласуване бяха приети и мерки за подобряване на сигурността при онлайн плащанията, за намаляването на разходите и увеличаване на избора на потребителите  | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>