Решено: И българите в чужбина ще гласуват на референдум

0000265719-article2

Снимка: Булфото, ахрив

Българите в чужбина вече ще могат да гласуват на референдум. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за допитване до народа, внесени от ГЕРБ. С новите текстове беше уреден законодателно и въпросът със съвместното провеждане на избари и референдум.

Изненадващо обаче мнозинството в парламента не облекчи изискванията за провеждане на референдум и за легитимност на резултатите. Въпреки всеобщото мнение, че сегашният закон прави допитването неработещо, не бе прието предложението на Рефрматорите, АБВ и “Атака” да се намали броят на подписите, нужни за предизвикване на допитването.

Двете формации предлагаха и задължителното насрочване на референдум да става с 300 000 подписа, а не с 500 000 както е сега. “Атака” настояваше за още по-драстично намаляване на броя.

Мнозинството отхвърли и предложението референдумът да е успешен, ако в него са участвали повече от половината избиратели. Остана текстът допитването да е легитимно, ако в него гласа си са дали най-малко толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

Автор: Вера Александрова / Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>