Рецесията помогна на Испания да отчете първи търговски излишък

imagesРезкият спад на вноса е с най-голям принос, но анализатори предупреждават, че излишък, формиран по този начин, е неустойчив.

Испания отчете първи външнотърговски излишък в историята си през март, сочат данни на централната банка на страната, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Резкият спад във вноса, предизвикан от дълбоката рецесия в страната, и ръстът на износа (макар и скромен) са допринесли съвместно за положителния резултат. Износът е нараснал с 2,7% през март на годишна основа, докато вносът се е свил с 13% заради спадащото вътрешно търсене.

Външнотърговският излишък през март е достигнал 1 млрд. евро, докато през същия месец на 2012 г. е отчетен дефицит от 2,7 млрд. евро.

Износът е бил единственият светъл лъч за испанската икономика, мъчеща се да се възстанови от последиците от срива на пазара на недвижими имоти преди 5 години, който тласна нагоре задлъжнялостта и безработицата. По-ниските разходи за заплати пък са направили испанските стоки по-конкурентни.

Министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос бе заявил през този месец, че очаква тя да е записала първия си външнотърговски излишък в историята си през март, определяйки резултата като признак за конкурентоспособността на икономиката.

Според анализатори обаче външнотърговски излишък, воден от намаляващ внос, не е устойчив. „Търговският излишък по принцип е нещо хубаво, тъй като означава, че Испания е в състояние да изплаща задълженията си. Но ако излишъкът се дължи на намаляващ внос, това означава, че Испания ще трябва да остане в дълбока рецесия, за да го поддържа“, заяви Джеймс Хауът, анализатор в Capital Economics.

Испанската икономика се е свила през първото тримесечие с 2% на годишна база, стана ясно от данни, публикувани вчера.

Външнотърговският излишък е помогнал текущата сметка да набъбне до 1,4 млрд. евро през март, докато през същия месец на 2012 г. е бил отчетен дефицит от 3,2 млрд. евро.

За последния месец на първото тримесечие страната отчита и отлив на капитали на стойност 5,2 млрд. евро, прекъсвайки 6-месечна тенденция на приток на капитали. Като възможна причина анализаторите посочват връщането на опасенията за съдбата на еврозоната покрай нескопосано организираната тогава спасителна помощ за Кипър. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>