Рецесията в Испания е отслабнала през второто тримесечие

imagesИспания, която е четвъртата икономика в еврозоната, е останала в рецесия през второто тримесечие, но е отслабила темпа на свиване на брутния си вътрешен продукт до минус 0.1%, сочат обявените днес официални неокончателни данни, цитирани от “Франс прес”.

Резултатът отговаря на прогнозата, направена миналата седмица от испанската централна банка, която залага също като правителството възобновяване на растежа през третото тримесечие.

Испания е в рецесия от две години и през последното тримесечие БВП се сви с 0.8 на сто, а през първите три месеца на 2013 година – с 0.5%. Второто тримесечие на тази година е осмото поредно тримесечие на отрицателен растеж.

Динамиката на износа, който се ускори, не успява да неутрализира слабостта на потреблението на домакинствата в страната, страдаща от рекордно висока безработица от 26.26%. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>