Реформите в Испания ще намалят дефицита с 56.4 милиарда евро

Обявените миналата седмица реформи на испанското правителство трябва да осигурят приходи в размер на 56.4 милиарда евро през следващите две години и половина, съобщи Reuters, позовавайки се на правителствен документ. Останалата част от дефицита трябва да трябва да бъде намалена чрез данъци върху енергията.

Премиерът Мариано Рахой обеща чрез данъчни увеличения и бюджетни съкращения да осигури още 65 милиарда евро в държавната хазна. Болезненият пакет реформи трябва да убеди Европейския съюз и инвеститорите, че намеренията на кабинета са сериозни.

До 2014 г. 34.4 милиарда евро ще бъдат спестени благодарение на данъчни увеличения, а 22 милиарда евро – от бюджетни съкращения. Испания трябва да направи икономии в размер на 65 милиарда евро, за да успее да достигне нивата на дефицита, определени от ЕС. Дефицитът на страната в момента е 8.9% от БВП. През 2012 г. той трябва да достигне 6.3 на сто, а през 2013 и 2014 г. – съответно 4.5 и 2.8%.

Планираните реформи обаче предизвикаха граждански протести. Населението в Испания, където безработицата е 20%, обвинява банките и политиците за задълбочаващата се криза. Премиерът Рахой заяви, че непопулярните реформи са необходими, за да може страната да се върне обратно към растеж и създаване на нови работни места. “Никой от нас не харесва решенията, взети през последните няколко дни, но без тях нещата щяха да са много по-зле”, каза Рахой.

Двата най-големи синдиката се заканиха да организират мащабни стачки през септември. /dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>