Референдумът в Каталуня поставя държавните служители между чука и наковалнята

zx860y484_2999035За каталунския преподавател по философия Енрике Бек и колегите от неговото училище референдумът за отцепване от Испания, насрочен за октомври от сепаратистките лидери в провинцията, поставя дилема.

Учители, полицаи и административни работници са сред държавните служители, които ще трябва да избират дали да се подчиняват на заповедите на регионалните началници да им помогнат за вота, или да следват нарежданията от централното правителство, което е против провеждането му.

И в двата случая те рискуват да бъдат глобявани или потенциално да загубят службите си – за нарушаване на испанските закони или за противопоставяне на желанията на лидерите в североизточната провинция. Училищата, които в Испания често се използват като избирателни бюра, трябва да решат дали да отворят вратите си за избирателите на 1 октомври.

Проблемът разделя колегите на Бек и създава особени грижи на техните началници. “Мисля, че повечето от хората в моето училище – около 70 на сто – са за това да отворим”, каза 58-годишният Бек, който работи в малкото градче Тремп, в което с по-голяма подкрепа се ползват партиите, настояващи за независимост. Бек е от малцинството свои колеги, които са против референдума, обаче решението дали да се връчат ключовете от училището на властите вероятно трябва да бъде взето от директора.

Конфронтацията между централното правителство в Мадрид и сепаратистките лидери в богатата и с голямо население Каталуня (в която от дълго време се шири движение за независимост, рязко засилило се по време на неотдавнашната рецесия), ще достигне връх в предстоящите седмици.

Консервативното правителство на Испания се зарече да спре референдума чрез Конституционния съд. Каталунският регионален лидер Карлес Пучдемон пък уволни в началото на юли един от своите съветници, след като той публично изрази съмнения как може да протече референдума и каза, че е обезпокоен относно финансовите глоби.

Трима други високопоставени членове на регионалното каталунско правителство също подадоха оставки дни по-късно и бяха заместени от хора, смятани за по-силни привърженици на независимостта. Същото направиха и шефовете на каталунската полиция и на отдела за извънредни ситуации.

В Каталуния местната полиция е подчинена на регионалните власти, които отговарят също и за образованието и за разходите по социалните програми. “Ние сме силно обезпокоени, особено относно тези в образователния сектор, от които може да бъде поискано да отворят училищата като избирателни бюра. Ние, като държавни служители, трябва да останем неутрални”, каза Жоан Есканиля, който оглавява синдиката на държавните служители в Каталуния.

“Референдумът в Каталуня поставя държавните служители между чука и наковалнята”

Регионалното правителство казва, че отговорността за референдума и за евентуалните последици пада върху неговите лидери, а не върху държавните служители. “Испанската държава използва подобни аргументи, за да плаши хората”, каза говорител на каталунското правителство в Барселона.

На практика много политици или публични служители, потенциално засегнати от вота, се надяват, че няма да им се наложи да избират между два различни набора от команди.

Те твърдят, че референдумът вероятно няма да протече така, както предвижда Пучдемон, който иска той да бъде юридически обвързващ. “Всички ние знаем, че на това за 24 часа ще бъде сложен край”, каза Антонио Балмон – кмет социалист на Корнеля де Льобрегат – предградие на Барселона.

Градските съвети обикновено помагат при избори, грижейки се за логистиката на гласуването или за осигуряване на охрана. Балмон смята, че този референдум вероятно ще завърши по същия начин, както символичния вот, проведен през ноември 2014 г. като форма на демонстрация, след поредица от юридически пречки.

Но дори и онзи псевдовот имаше последици – на бившия регионален шеф Артур Мас бе наложена двегодишна забрана да заема публични длъжности, след като бе обвинен в нарушение на съдебно решение, свързано с този референдум. Той може би ще трябва, също така, да плати от собствения си джоб няколко милиона евро, за да покрие разходите за вота от 2014 г. /БТА

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>