Реставрация на андалуски замък възмути социалните мрежи

Стените на испанския замък “Матрера” са издържали стотици години на набезите на природата, лошото време, атаките между враждуващите маври и християни, но реставрацията им предизвика масовото възмущение на местните.

MatreraСнимки и видеозаписи на дебелите два метра стени на андалуската крепост показват употребата на нови материали с цел замъкът да бъде запазен и възстановен “в оригиналната си форма и измерения”, показва в. “Гардиън” във видеорепортаж на ErDesvan Viajero Web de Turismo.

matrera2Сградата се намира близо до испанското село Вийамартин в провинция Кадис и реставрацията ѝ предизвика недоволството на местните жители и на организацията за запазване на историческите паметници Hispania Nostra. От организацията нарекоха извършената по обекта работа “катастрофална” и “плачевна”.

Потребителка в Twitter сравни реставрацията с печално известния опит на възрастна жена да реставрира фреската от 19-ти век на Елиас Гарсия Мартинес Ecce Homo.

Видео: Реставрация на андалуски замък възмути социалните мрежи

Снимки на стенописа преди и след “реставрацията”, извършена с добра умисъл от възрастна жена.

Според архитекта, ръководил реставрацията – Карлос Кеведо, целта на занятието е била да се закрепят елементите, които са били застрашени от срутване, да се разграничат новите добавки и оригиналната структура и да се възстановят оригиналните обем, текстура и тоналност на крепостта. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>